Om mig, Therese Renåker

När jag var åtta år visste jag ...

Minns du "Mina vänner-böckerna" man skrev i som barn? De där böckerna som alla hade och där man svarade på frågor om allt från aktuell längd till favoritfärg och avslutade alltihop med något poetiskt uttryck. Jag minns en av frågorna extra väl för det var när jag första gången skrev svaret på den som jag upptäckte vad jag faktiskt skrivit. Frågan löd "Vad vill du bli när du blir stor?" Min hand skrev, eller snarare plitade ner, mycket omsorgsfullt, "Författare".

Handen skrev av sig själv, en självklarhet som mitt åttaåriga jag kände till på ett högst omedvetet plan. Jag var lika förvånad som mina klasskamrater över det handen skrivit.  Med åren självklarheten mindre självklar, bleknade till en avlägsen dröm och slutligen ingenting mer än en suddig tanke. Men jag fortsatte läsa, mängder. Och jag fortsatte skriva, åt andra.

Jag blev informatör och kommunikatör, kostrådgivare och hormonterapeut, lärare och föreläsare. Jag arbetade med enskilda och grupper, i ledning och på golv, i privata näringslivet och i offentlig verksamhet. Men mest av allt var, och är, jag, egenföretagare. Jag startade mitt första företag i januari 1995 och har haft alla företagsformer man kan ha sedan dess. När jag väl skrev min första roman, Mata inte skuggorna, fyrtio år efter den där Mina vänner-boken, var steget inte långt till att också ge ut mina böcker på eget förlag.

Sex år och tre romaner senare står jag här som den författare jag visste att jag skulle bli. Mitt femtiofyraåriga jag ler nöjt och åttaåringen i mig gör tummen upp. Livet är för kort för att levas smått, idag lever jag min dröm.

The basis of my life is freedom. The purpose of my life is joy.

Om mitt författarskap

Jag vill få dig att skratta och gråta ...

Mina böcker har alla en sak gemensamt - de väcker känslor.  Jag skriver med hjärtat för att nå fram till ditt hjärta, detta är min största ambition. Kan jag sedan även så några tankefrön på vägen är min lycka gjord.

Jag värnar det enkla, men vackra språket och är mån om att finna en rytm mellan ord och mening. Jag ser mina berättelser som karameller, du ska vilja äta dem omedelbart men samtidigt önska att de aldrig tog slut. När du kommit till sista sidan och slår ihop bokens pärmar är min förhoppning att berättelsen ska lämna dig med en härlig känsla av välbefinnande i kroppen och värme i hjärtat.

Från mitt hjärta till ditt