Visdom i en tepåse

TepåsenJag sitter på ett hotellrum i Göteborg och funderar över livet i stort och smått. En kopp te senare har tankar grundats, vänts, vridits och formulerats. Allt börjar med en tepåse. En påse Yogite med visdomsord, ord som inte betyder något om man inte skänker dem en grundlig tanke.

Så här står det:

”Know that one day your pain will become your cure”

Jag läser, begrundar. Ingenting kunde vara mer sant, tanker jag. I alla de svåra situationer vi befinner oss i finns den största lärdomen. Ur alla kriser vi genomgår växer en ny styrka. I den smärta vi upplever finns embryot till förändring. Handen på hjärtat, hur mycket skulle du ha förändrat, hur mycket skulle du ha utvecklats om du alltid hade fått det bästa, alltid varit nöjd, aldrig upplevt smärta? Inte särskilt mycket skulle jag tro.

Kanske är det just det mänskliga lidandet som är vår metod här på jorden. En metod för att utvecklas, driva oss själva till insikter om oss själva och världen. Precis som ljus förutsätter mörker kanske kärleken förutsätter lidande. Utan det ena förmår vi inte det andra.

Jag tror att det är smärtan vi upplever som för oss framåt. Det är själva lidandet som bär din själs längtan och driver din utveckling. Den smärta du känner är ett symtom, en vägledning som säger att något måste förändras. Om du jobbar emot smärtan, förnekar den, ser den som din fiende, då växer den i styrka. När du istället erkänner smärtan, frågar den vad den vill säga och följer den, då upplöses den, blir till intet. Följ den och du utvecklas som människa. Smärtan är kroppens fiende men själens vän.

En dag ska du se att den smärta du kände blev din bot.

(Tänk vad som kan rymmas i en kopp te…)

2 reaktion på “Visdom i en tepåse

  1. Maria Nilsson

    Dina tankar fick mig osökt att tänka på ett citat jag samlade på mig för många, många år sedan: “Ett smärtsamt snitt är förädlingens förutsättning”. Vem jag citerar har jag ingen aning om. Kram till dig <3

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *