Vi utvecklas inte alls

Det slog mig häromdagen att allt det här pratet om att vi människor utvecklas, att vi förändras under årens lopp, är rent nonsens. Faktum är att vi inte förändras ett endaste dugg, det är bara som det ser ut, på ytan. Egentligen klär vi bara av oss.

Vi TROR att vi förändras, vi tror att vi mognar, bara för att kroppen inte längre ser ut och reagerar på samma sätt som tidigare. Vårt humör kanske ändras, våra hormoner, vårt utseende, vår ork, vårt sätt att se på saker och möta andra människor. Men visst handlar all vår strävan egentligen bara om att våga vara de vi redan är och har varit från första början? Om att våga vara äkta, utan masker, utan roller och förklädnader?

Vi kom hit som hela varelser, fick oss en människa att leva i, allt för njutningens, glädjens, utforskandets och skapandets skull. Som en lek, som en dans, på jorden, i och tillsammans med materien. Men så glömde vi bort vilka vi var, vi fastnade i kroppen, började identifiera oss med egot, och plötsligt kände vi oss vilsna. Då började det stora letandet. Inåt. Sökandet efter den där vi vet finns därinne, den där vi är. Och för varje steg vi kommer närmare, i takt med grävandet, kastar vi av oss maskerna, en efter en. Vi klär av oss rollerna, avvecklar spelet. Vi utvecklas inte. Det är egot som ger vika. Vi visar bara mer och mer av vilka vi är och alltid har varit. Till slut står vi där lika nakna och lika hela som när vi föddes.

3 reaktion på “Vi utvecklas inte alls

 1. Anneli

  Du slår huvudet på spiken Therese!
  Här aldrig tänkt på detta sätt, men är helt övertygad om att det är som du skriver.
  Det är så underbart att läsa om dina tankar o ideer. Jag får hela tiden aha-
  upplevelser, eftersom jag inte själv kan uttrycka mig på detta sätt men känner likadant som dig.
  Tack för att du delar med dig??
  Anneli

  Svara
 2. Malin El Tayara

  Jamen, Precis!! Så känns det faktiskt. Inte konstigt att det ibland känns lite tomt när jag gjort en loop och utmanat något invant eller frustrerande!
  Tack Therese, hoppas din ledighet blir riktigt skön! och utvecklande…eller….ja avvecklande 😉

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *