Vi firar Nationaldagen

NationaldagenDen svenska flaggan vajar blågul mot sommargrönskan. I barnens ben spritter ett evighetslångt sommarlov. Månader av frihet, utan tider, utan krav. När Sverige är som vackrast.

Vi bor i det vackraste av länder. Vi lever i det säkraste av länder. Våra barn växer upp i frihet, utan bomber och granatsplitter, utan rädsla för morgondagen. Vi vuxna har mat att sätta på bordet åt hungriga munnar, har affärer med närmast oändliga öppettider. Vi kan förflytta oss med allehanda transportmedel, vi har lagstadgad semester och den mest generösa föräldraledighet. Vi kan uttrycka våra tankar, diskutera, plädera fritt. Vi är i grunden fria, vi är trygga.

Använder vi vår frihet rätt? Förstår vi dess värde? Förstår vi att frihet saknar gränser, att friheten är just fri? Att ju fler vi delar den med desto större växer den sig? Inser vi att friheten aldrig kan frodas och växa om vi stänger den inne, om vi begränsar den? Att det bästa sättet att värna sin frihet är att låta så många som möjligt dela den, förstår vi det?

På detta tänker jag idag när min blick söker sig upp mot den blågula fanan och den intensiva sommarhimlen. På hur bra vi har det, så fantastiskt bra. Hur tacksam jag är över att ha fötts i detta land och hur innerligt jag önskar att vi värdesätter vår frihet, inte genom protektionism utan genom kärlek. Kärlek till människan, till livet, till friheten. Vårt land må ha fysiska gränser, men dess folks frihet är så oändligt mycket större. Låt oss dela den. Låt friheten vara fri.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *