Vi behöver knep

Löftena till dig självDet nya året har börjat. Nyårslöftena ligger än så länge långt fram i pannloben, ambitionerna är höga och entusiasmen leder stegen framåt. Ändå vet vi alla hur svårt det är att hålla fast vid dem. Det spelar ingen roll om det du lovat dig själv är ett sundare leverne med bättre mat, motion och mindre stress eller om det handlar om att allmänt bli en godare människa. Någonstans på vägen glömmer vi. Någonstans på vägen falnar glöden, vårt fokus förskjuts, äts upp av den gamla bekanta vardagen med sina inkörda rutiner.

Jag tror att vi måste hitta något knep. Ett knep som påminner oss, innan världen omkring påminner oss. Jag har mitt knep, det enda som visat sig fungera för mig, år ut och år in, varje år. Länge gjorde jag detta närmast omedvetet, kanske har jag gjort det alltid, sedan jag var barn, det är fullt möjligt. Men en dag blev jag medveten om vad det faktiskt var jag gjorde.

Jag väljer nämligen att varje kväll innan jag somnar, avsluta dagen som varit, tacka för den, släppa taget om den. Därefter ser jag den nya morgonen framför mig, ser den dagen som ännu en möjlighet, ett nytt tag, då jag ska göra mitt bästa för att leva och vara precis som jag vill. Detta är egentligen inget jag formulerar i ord, jag gör det mer i bilder, som en känsla. Orden är mest till för att medvetandegöra och förklara vilken energi känslan bär. Den lilla ritualen, om vi ens kan kalla den för det, tar mig högst tjugo sekunder, det går på en in- och en utandning ungefär. Men det fungerar, för mig.

Att tacka dagen som gått gör att jag kan släppa den. Den kommer inte tillbaka, det som är gjort är gjort, och jag fick leva dagen. Tack, nu kan jag sova utan grubbel. Tanken på nästa dag som en möjlighet ger mig kraft, förväntan, beslutsamhet, påminnelse – allt jag behöver för att komma ur sängen dagen därpå, och som hjälper mig att göra det bästa av dagen. Jag har valt Mod som min ledstjärna för 2016 och det innebär också att jag automatiskt ingjuter detta i mig själv precis då, när sömnen närmar sig.

Jag vet inte om du förstår hur jag menar med detta, men för mig är det ett helt naturligt sätt att avsluta min dag, förbereda mig för nästa och samtidigt påminna mig om allt jag vill och allt som är viktigt. I en in- och en utandning. En känsla, en energi, som både släpper det gamla och förbereder för det nya.

Jag hoppas att du hittar ditt knep, ditt sätt, att hålla dina ambitioner, dina mål, dina föresatser vid liv länge. Vi måste välja dem, inte bara på nyårsafton, utan varje dag, hela året, annars förlorar de sin kraft. Nyårslöften är oftast löften till oss själva, just dessa löften sviker vi med lätthet. Löften till andra är lättare att hålla. Lättare för hjärnan och sinnet, men svårare för det hjärta vi sviker, gång på gång.

Vi behöver välja våra löften, vi behöver välja oss själva, varje dag. Kanske är 2016 året då vi med mod vågar sätta oss själva, vårt eget välmående och löftena därom, allra främst. Kanske är detta året då vi förstår att det egentligen är den enda möjliga vägen, för alla. Att all förändring börjar i och med oss själva. Att löftena till oss själva är de allra viktigaste, de som förtjänar vårt största engagemang. Att det är just dessa löften som skänker oss stolthet och ro och för oss ett steg närmare vårt sanna jag, vårt kärleksfulla jag. Med olika knep så går det.

En reaktion på “Vi behöver knep

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *