Vårt samhälle vilar på tillit

TillitVet du om att vi svenskar är det mest tillitsfulla folket i världen? 80% av oss tycker att folk i allmänhet är att lita på, även människor vi aldrig tidigare träffat. Tilliten är en av vårt samhälles mest grundläggande värderingar. Det är något att vara stolt över, stolt och tacksam.

Att kunna känna förtroende för sina medmänniskor är fundamentalt för utvecklingen. Människor som litar på varandra kan lägga kraft på samarbete istället för på att skydda sig mot att bli lurade och förda bakom ljuset. Mellanmänsklig tillit är en oerhört viktig grundsten i samhällsbygget och en förutsättning för produktivt och effektivt samarbete.

Att inte känna tillit är å andra sidan en bromskloss. De som påstår att den tillit vi känner för människor vi inte tidigare träffat, människor vi inte känner, skulle vara naiv, utgör stora bromskrafter för utvecklingen. På alla plan. Den som påstår sig värna och främja utvecklingen av företag, organisationer och samhälle, och samtidigt inte känner tillit till sina medmänniskor, bör nog ta sig en djuplodande titt på den egna etiken. Behandla andra människor som du själv vill bli behandlad, vill du att andra ska lita på dig, måste du också visa dem din tillit.

Medmänsklig tillit är en förutsättning, något vi måste värna. Brist på tillit bottnar i rädsla. Rädslan är individuell men kan, om den får fäste, också förenas i en kollektiv identitet. Vi som är rädda, vi som ”vet att människor inte är att lita på”, ”vi som blivit brända tillräckligt många gånger”, ”vi som ser nyktert på tillvaron”, ”vi som är realister”, ”vi som inte har något emot invandrare men…”.

Det är ingen slump att SD ligger i botten på tillitsligan med endast 62% tillit. Brist på tillit är en av grunderna för främlingsfientlighet. Brist på tillit tar sin avspark i brist på grundtrygghet. Rädslan är dess rot och fäste.

Jag är glad och stolt över att tillhöra den ”naiva” och tillitsfulla kultur som genomsyrar vårt samhälle, som är ett fundament starkare än något annat. Jag kommer att fortsätta värna denna tillit, både i mig själv och mellan dig och mig och alla för mig obekanta människor. När vi möts ska vi mötas med ett öppet hjärta och i tillit.

(PS. För den som eventuellt undrar, undersökningen som jag indirekt hänvisar till är ett globalt forskningsprojekt med namnet World Values Survey.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *