Varför begränsa sig när man inte behöver?

Hur kommer det sig att vi sätter upp ramar för oss själva och sedan håller oss inom dem? Eller låter andra definiera fyrkanten för den delen. Det är många år sedan jag befann mig i de där fyrkanterna, det är länge sedan jag tänjde på ramarna tills det inte gick att tänja mer. Där och då, när det bokstavligen tog stopp, när huvudet slog i taket och armarna kämpade för att pressa ut väggarna, bestämde jag mig för att det fick räcka.

Man kan inte pressa in en fri själ i ett fyrkantigt rum, det går inte att sätta gränser för en fri tanke och fri vilja. Det kanske går ett tag, men inte hur länge som helst. Antingen går den fria sönder eller så spricker ramen.

Låt lusten styra

Jag klev utanför och sedan den dagen erkänner jag inte längre några ramar, gränser eller fyrkanter för mig själv. Jag låter lusten och glädjen styra mina förehavanden! Jovisst, jag är författare numera och för den förverkligade drömmen är jag evigt tacksam. Men jag tillåter mig också att göra annat när lusten faller på. En hormonkurs online var väl inte direkt planerad men ack så behövlig, och plötsligt fanns energin och lusten att skapa en, så då gjorde jag det. Idag bär det iväg till Gusum för att hänga tavlor till en aprilutställning tillsammans med tre andra konstnärer på Centrumgalleriet. Vernissage imorgon lördag, kika in om du har vägarna förbi vetja!

Variera mera

I höst genomför jag för tredje året i rad en resa till Kreta i harmonins tecken tillsammans med min vän och kollega Birgitta Höglund, också den framdriven av lust och glädje. Det är så det fungerar hos mig numera, glädjen får styra! Det jag vill göra det gör jag, det som inte känns minsta roligt eller energigivande lägger jag ner. Livet är helt enkelt på tok för kort för att slösas bort på kompromisser och begränsande föreställningar om vad man kan och får göra! Är jag en mångsysslare? Ja. Är jag impulsiv? Ja. Är jag en livskonstnär? I allra högsta grad. Och mitt i alltihop är jag en ”doer”, en latmask, en social typ och en eremit. Alltihop, i en lagom salig röra som är jag. Och jag älskar det, varje minut av det! Livet alltså, livet som är mitt. Livet utanför fyrkanten.

Jag önskar dig en toppenfin fredag och helg i vårsolen! Tänj på ramarna, eller ännu hellre, kliv utanför dem. Nu ska jag åka och hänga tavlor!

/Therese

4 reaktion på “Varför begränsa sig när man inte behöver?

 1. Annika Svensson

  Vilket härligt blogginlägg – tack!

  Jag blir glad av att läsa det du skriver. Glad att veta att det finns andra människor där ute som lyssnar inåt och expanderar utåt. Bra kombo. 🙂

  För tio år sen fick jag för egen del chans att gå en kommunal chefs- och ledarutbildning med ett tllhörande ettårigt mentorsprogram. Jag hittade en mentor som var visionär ledare, professionell coach, entreprenör, egen företagare och dessutom i allra högsta grad även en andlig person. Vi hade många fina, givande, utvecklande och utmanande samtal som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. Jag minns en gång när jag försökte förmedla en känsla jag hade inom mig. Det bästa sätt jag lyckades beskriva det på var att det kändes som om min själ hade ständig skoskav och att jag gick omkring i för trånga skor.

  Min själ har tack och lov inte skoskav längre. Men jag tror mig veta vad du menar med dina val av ord. ❤️

  Kram
  Annika

  Svara
  1. Therese

   Tack Annika! ❤ Så fint med människor som kan både stötta och utmana varandra. Jag är helt övertygad om att du vet precis vad jag menar med mina ord. 😊 Kram ❤

   Svara
 2. Maria

  Tack för att du delar och inspirerar! Du verkar vara en riktigt cool typ som inte kunde låta bli att ta kommandot över ditt liv längre och vad det ska fyllas med!
  Grattis till ditt livsval!

  Svara
  1. Therese

   Tack Maria! Jag har nog suttit i förarsätet ganska länge vid det här laget men det är lika härligt varje gång livet tar nya vägar. 😊

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *