Var modig

Vad är det som får en människa att öppna en ny dörr, vara modig? Vad får henne att låta bli? Vad är det som driver oss vidare, framåt, bortom? Är det nyfikenheten för vad som finns där på andra sidan, eller är det uttråkningen i det vi har? Söker vi oss till, eller flyr vi ifrån? Kanske både och på samma gång?

Jag tänker att vi har drivkraften inom oss. Olika stark hos olika människor, men ändå, den finns där hos oss alla. Viljan. Livsenergin. Kanske uttrycker den sig i form av nyfikenhet eller vilja, kanske i form av rastlöshet. Oavsett vilket så kräver den saker av oss för att vi ska agera. Den kräver att vi bestämmer oss och den kräver mod. Ingen undkommer dessa två, ingen.

Var modig – våga steget

Att öppna en ny dörr betyder oftast att vi måste stänga en annan. Vi måste säga ja till det okända, nej till det kända, du kan inte stå med ett ben i varje. Det är som att kliva i en båt, när du väl satt ena foten i båten så måste den andra följa efter, annars går du ner i spagat och blir blöt.

Att öppna en ny dörr kräver alltid ett visst mått av mod. Därför behöver du tygla din rädsla, sätta dig över den, göra dig större än rädslan. Detta går bara att göra genom att just GÖRA. Det går inte att bli modig genom att tänka, det går inte att bli modig genom att planera. Visst är det en strategi som kan få rädslan att minska, att skaffa sig skenbar ”kontroll”, men till syvende och sist måste du agera, med mod. Livet är sådant, livet är fysiskt och rädslan är fysisk. Endast agerandet tränar modet och driver rädslan på flykten. Du växer. Du blir större. I samma ögonblick som du väljer att öppna den där nya dörren och kliva över tröskeln.

Förändringen

Den som gjort det vet. Vet hur det känns när modet tar plats istället för rädslan. Känslan av ”Jag gjorde det!” som fyller varje cell med ny livsenergi. Känslan av att allt från och med nu är möjligt. Berusande. Stolt. Lust och glädje. Frisk luft.

Du kan, du också. Den starkaste viljan, det största modet, modet som kan trotsa alla rädslor, finner du om du söker de dörrar hjärtat leder dig till. Om du verkligen vill så vågar du. Det du verkligen vill det kan du.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *