…vald

ValdMin förra text, ”Bortvald”, blev uppskattad och berörde många. Jag har fått kommentarer skickade till mig från alla möjliga håll, i det offentliga och mer privat, och det gör mig så oändligt glad att det jag skriver berör så många. Era kommentarer och tankar föder sedan ännu fler tankar hos mig. Jag funderar ett varv till. Breddar perspektivet, fördjupar det. Smakar på orden. Så även med detta, Vald.

Bortvald. Någon ratar mig, väljer annan framför mig.
Invald. Någon väljer mig, jag är del av en grupp, en gemenskap.
Omvald. Någon uppskattar det jag gjort, ger mig förtroende ännu en gång.
Utvald. Någon anser att jag passar, är ämnad för något speciellt.

När jag smakar på orden, tittar på dem, känner dem, ser jag det uppenbara. Jag ser alla känslor som dessa ord föder, alla förväntningar, allt vi förutsätter, allt vi hoppas, allt vi fasar. Hur detta att bli vald eller inte vald, tillmäts en enorm betydelse. Hur det påverkar min uppfattning om mig själv och andras uppfattning om mig. Hur valet av prefix till ordet Vald påverkar mitt mående, mitt välbefinnande, min hälsa. Trots att det inte har det minsta med mig att göra.

Att bli vald eller bortvald är inte min handling, det är en handling utförd av någon annan. Det är en handling grundad på den andras behov, den andras förväntningar, den andras värderingar, uppfattningar och förutsättningar. Jag är och förblir densamma oavsett hur du väljer. Att du väljer mig, förändrar inte mig. Att du väljer bort mig förändrar mig inte heller. Jag är. Är den jag är.

När jag lägger ett värde i ditt val så är det för att jag söker bekräftelse, inget annat. Jag söker din bekräftelse på det jag själv tvivlar på. Bekräftelse på att jag är värd, att jag tillhör, att jag är älskad. Om jag tvivlar på detta blir ditt val av mig betydelsefullt, så betydelsefullt att det kan kännas som om mitt liv hänger på det. Trots att det inte har det minsta med mig att göra.

Jag är. Är den jag är. Älskad. Värd att älska. Älskar. Mina val är viktiga för mig, jag väljer. Dina val är viktiga för dig, du väljer. Vi väljer våra liv, utifrån kärlek eller rädsla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *