Våga möta även den svåra

De besvärligaJag undrar hur många människor som försvinner ur våra liv bara för att vi inte gav dem en andra chans. För att vi bedömer och dömer en människa utifrån första intrycket utan att ha en aning om hur deras dag och liv sett ut fram till dess. Kanske är du just du den person som hon behöver möta, kanske är just ert möte av vikt för er båda. Men ni möts aldrig. Ni träffas bara, kort, flyktigt, avskärmat och stängt.

Vad händer om vi möter andra människor med nyfikenhet istället för avoghet? Om vi lägger tvivel och olikheter åt sidan och bestämmer oss för att närma oss istället för att avskärma. Tänk om den märkliga människan har ett budskap med sig till dig, något viktigt, något du behöver komma ihåg eller lära. Är du då inte nyfiken på vad meddelandet innehåller innan möjligheten går förlorad? Ni kanske inte får en andra chans…

Budbärarana kommer i olika skepnader. Vissa tycker du väldigt mycket om, de står dig nära och delar din livsresa på ett behagligt sätt. Ni säger att ni tycker om varandra, kanske till och med talar om kärlek. Dessa budbärare är viktiga, de lär oss närhet, skänker oss trygghet. Men det finns också andra budbärare, kanske är de allra viktigast, de märkliga. De som du inte förstår dig på. De som försöker säga något på ett språk du aldrig hört förut, de som retar, provocerar. De är viktiga, de lär dig något om dig. Om du är beredd att lyssna.

Det är de besvärliga människorna som har förmågan att skänka dig de största lärdomarna. De kommer med storheter som generositet, förlåtelse och kärlek. Ofta i de mest knepiga förpackningar. De ÄR inte alltid själva dessa storheter men de vill väcka dem i dig, väcka den kärlek som inte ställer några villkor, som inte kräver något i gengäld, den kärlek som ger utan att ta. De ikläder sig den otacksamma rollen att skaka om dig, väcka dig ur din drömlösa sömn. De är inte storheten men de handlar stort. Klandra dem inte. Lär känna dem. Och dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *