Vad är framgång, egentligen?

Härom veckan susade en fråga förbi i mitt facebookflöde. Frågan fick mig att stanna till men ändå lite slentrianmässigt ögna igenom kommentarerna och svaren. Frågan handlade om framgång, eller rättare sagt vad som är framgång. Den gamla vanliga sinnebilden av hus, båt, bil, pengar och statusyrken seglade givetvis upp men allt fler verkar också se på framgång med andra ögon. Ögon som istället ser en nyare, mer ickekommersiell definition, nämligen måluppfyllelse. Att föresätta sig något, kämpa för det och lyckas nå målet. En form av självförverkligande genom att nå sina mål.

Hela resonemanget fick mig att koka ännu en kopp te, sätta mig vid fönstret och fundera. Jag kände nämligen inte igen mig i tanken. Längre. Om du frågat mig för femton år sedan hade jag antagligen hållit med. Att sätta upp mål och sedan nå dem, det var nämligen min styrka, min käpphäst och det jag hade för ögonen. Utan mål blev jag rastlös, med mål blev jag fokuserad, målen gav mitt dagliga liv en mening. När målet var nått blev jag nöjd. En kort stund. Innan nästa mål tog vid, nästa kamp och nästa seger.

När nu frågan om framgång dök upp insåg jag att jag inte längre ser det på samma sätt. Jag ser överhuvudtaget inte måluppfyllelsen som framgång, den är inte längre min måttstock. Betyder det att jag inte har några mål? Självklart inte, jag har massor av mål! Men uppfyllelsen av dem definierar inte min framgång. Faktum är att det nästan är tvärtom…

För mig, idag, här och nu, är framgång liktydigt med min egen utveckling, mina insikter, min mognad. De mål som INTE går i uppfyllelse, den väg som inte blir som jag tänkt, den som överraskar mig och för mig in på nya spår, är oftast den jag lär mig mest av. Det är helt enkelt ”misslyckandena” som är min största framgång, under förutsättning att jag lär mig något av dem, förstår dem, accepterar dem och växer med dem. Gör jag det är det alls inget ”misslyckande”, tvärtom var resan ytterst lyckad och jag rik på framgång.

Jag har egentligen inte sett den här förskjutningen i min syn på framgång så klart och tydligt som jag nu plötsligt gjorde. Jag har inte tänkt på det, bara en definition i raddan av förhållningssätt som jag tagit för given i mitt tankesätt och som hjälper mig i min vardag. När framgång definieras som lärdom, utveckling, mognad och växt blir varken det lyckade eller misslyckade kopplat till mål, status eller materiella tillgångar. Framgången ligger istället helt inuti i mig, den är min att bestämma över. Helt oavsett om jag når mina eller andras mål, om jag lever upp till mina eller andras förväntningar, om jag lyckades med mina föresatser eller ej, så är jag framgångsrik om jag lär mig av mina erfarenheter, om jag växer med dem, låter dem påverka mig i en positiv, djupare riktning.

Hur jag ser på så kallad framgång eller ett misslyckande definieras helt och hållet av min egen tillväxt, inte yttre faktorer. Målen är viktiga för min drivkraft, mitt fokus, men uppfyllelsen av dem är egentligen inte det viktiga. Det är vägen dit som räknas, det är resan, inte målet, som står för framgången. Jag kan, i alla lägen, välja att acceptera, förstå och växa. Däri ligger min frihet som människa. Därför är jag heller inte rädd för misslyckanden, de finns ju egentligen inte…

2 reaktion på “Vad är framgång, egentligen?

 1. Kerstin Antonsson

  Therese!
  Jag älskar det du skriver och kan inte annat än hålla med. Mål har man alltid men det är resan dit som utvecklar och ger insikt. Lärt mig så mycket under de senaste åren om mig själv, min uthållighet, min kämparglöd, min envishet som jag inte trodde att jag hade.
  Lärt mig massor av typ personer som du. Min nya livstil har fått hjälp av Birgitta Höglunds mat. Jag tro inte ni förstår hur mycket det har hjälpt mig att övervinna, så här långt, min sjukdom. Där det krävs massor av positivt tänkande och en enorm vilja att komma framåt. Det gör inget att stegen framåt ibland inte är så stora. Bara de går framåt. Det är framgång för mig.
  Kramar/Kerstin❤️

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *