Utmaningar

UtmaningarVi gillar utmaningar, säger vi. Men gör vi verkligen det? Gör vi det, när det VERKLIGEN är en utmaning? En sann utmaning är den som provocerar oss, som kräver något av oss, som begär att vi omprövar, vågar, ändrar, förändrar och utvecklas.

Jag tror att de flesta faktiskt värjer sig för de riktiga utmaningarna, försöker hålla dem borta så länge som möjligt. Det är först i efterhand, när vi ser tillbaka och förstår att vi vuxit ett snäpp eller två, som vi återigen kaxigt påstår att vi gillar utmaningar. Till nästa gång de närmar sig.

Jag är så tacksam över de utmaningar som livet ställt mig inför. De situationer som tvingat mig att finna mitt mod. De människor som provocerat mig, speglat det som ännu inte varit helt i mig, hjälpt mig att helas, läka. Utan dem skulle jag inte vara den jag är idag. Men sökte jag dessa utmaningar, välkomnade dem med öppen famn? Aldrig. Inte de sanna utmaningarna, inte de som fått mig att spränga mina ramar, gå bortom, växa.

Visst har jag sökt utmaningar i mitt liv, men de utmaningarna förändrar mer på ytan, inte så mycket det inre. Dessa utmaningar håller sig inom ramen, töjer liksom på gränsen, får ramen att bukta, men aldrig att spricka. Jag tror att det är så, när vi töjt tillräckligt länge på våra ramar och inte kommer vidare så tar livet saken i egna händer. Situationer och människor kommer i vår väg, ställer till det för oss, saker välts över ända och vi tvingas ställa oss inför oss själva. Vilka är vi? Vad vill vi? Vart ska vi? Med vem?

Vi kan välja att lägga all skuld på ”de andra” eller ”ödet”, men då kommer vi ofelbart tillbaka till ruta ett igen. Vi kravlar oss ur det som inträffat, kommer upp på banan igen, bara för att ett tag senare ställas inför en liknande ohållbar situation eller ytterligare en ”idiot”. Är vi kloka vänder vi blicken inåt, försöker förstå vilken lärdom livet och våra medmänniskor försöker förmedla. När insikten faller på plats utvecklas vi, och liknande situationer är ett minne blott.

Livet är en illusorisk teaterföreställning där alla människor hjälps åt att visa och spegla varandra, allt för att hjälpa varandra i utvecklingen. Vissa människor är dina medspelare, stöttar och hjälper, andra människor har rollen som motspelare, provocerar och utmanar. Båda kategorierna är lika viktiga för din utveckling. För allas utveckling. För världen. Minns att dina motspelare och du har en gemensam otacksam uppgift men också något att lära av varandra. Ni möts för att ni ska utvecklas tillsammans, i just den här föreställningen som regisserats just för er skull. Dessa människor och de situationer som ni skapar är dina största och viktigaste utmaningar. Gillar du dem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *