Svart fredag

Svart fredagIdag är en konsumenternas dag, idag ska vi shoppa loss och köra igång julklappshysterin. För du vet väl att det är en viktig uppgift du har? En oerhört viktig uppgift, uppgiften att vara en god konsument. Utan dig som konsument stannar Sverige. Utan din vilja att omsätta dina reella pengar kraschar systemet. Att vi sedan förbrukar sju jordklot om året i jakt på prylar, ny soffa, nytt kök, bil och mobil, det spelar liksom ingen roll. Sedan beklagar vi att korna pruttar och släpper ut metangas. Korna är boven, se så enkelt allt blev.

I kommersialismens kölvatten förvrids våra sinnen till den maximala förnekelsens utkant. Det är korna som är miljöboven, inte vi människor och vår så kallade livsstil. Det är inte bank- och räntesystemet eller de allt större privatförmögenheterna och djupare klyftorna som pressar samhällsapparaten, nejdå, det är flyktingarna som flyr för sina liv, det är de som är problemet, se så enkelt det blev.

Jag frågar dig, hur har flyktingströmmen till Sverige påverkat dig? Ärligt, hur påverkad är du? Hur stora uppoffringar har du gjort? Har du ändrat på någonting överhuvudtaget i ditt liv och vardag? Har det känts i din plånbok? Har utrymmet blivit mindre på något sätt? Jag bara undrar.

Nog är detta en svart fredag alltid. En förnekelsens fredag. Hur är det möjligt att vi tillåter oss att KÖPA dessa galna resonemang? Hur kan vi tillåta oss att blunda för vårt eget ansvar och acceptera utpekandet av enkla men oskyldiga syndabockar? Lyssna inte på hjärtat, vrid upp volymen i huvudet och följ med i konsumentmarschen. Duktig konsument, duktig idiot.

Du kanske hade förväntat dig en uppmuntrande text idag, förlåt mig i så fall, ibland rinner bägaren över även för mig. Jag har svårt att acceptera stängda gränser samtidigt som jag översköljs med reklam för vidöppna butiksdörrar och skärande bjällerklang.

Nu tänker jag gå ut, ut i röran. Jag kanske skänker en slant, men då blir det till någon som sitter utanför dörrarna, inte innanför. Har jag tur kanske jag dessutom får äta en metanpruttande ko till middag ikväll, en ko som inte varit tillnärmelsevis lika belastande för miljön som jag. Kanske tar jag mig ett glas vin också och funderar över världsläget, det känns som att det behövs. Jag måste tända riktigt många ljus idag för att inte fastna i mörkret.

Idag är en svart fredag, förlåt mig. Lagom till första advent är jag nog tillbaka i mitt sanna kärleksfulla jag. <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *