Stressen det största hindret

Stressen begränsarStress håller dig kvar i det gamla. Stress konserverar ditt nuvarande tillstånd. Stress begränsar dina drömmar, din kreativitet, din förmåga att tänka nytt och utanför ramarna. Jag tror att stressen i vår tid är den största orsaken till både sjukdomar och det faktum att många upplever sig ha kört fast i livet.

När du är stressad är det den analytiska hjärnarbarken som är aktiv.  Den hjärnbark som helt och hållet definierar verkligheten utifrån det dina fem sinnen förmedlar och de erfarenheter du bär med dig. När du är stressad läggs allt ditt fokus på kroppens överlevnad. Du söker trygghet, flyktvägar och försöker räkna ut hur lång tid du har på dig att sätta dig i säkerhet. Det är så vi människor är programmerade att fungera under hot, det vill säga stress. Konsekvensen blir att du lägger en omåttligt stor vikt vid dina problem, du ältar ditt yttre, fokuserar på din smärta och tänker på hur lite tid du har att göra allt du måste göra. Ju mer stressad du är desto färre möjligheter ser du, desto mindre kan och orkar du drömma. Stressen driver dig att analysera livet inom ramen för det du redan känner till, du söker lösningar utifrån tidigare erfarenheter och din tillit till nya möjligheter minskar radikalt.

Det analytiska sinne som är en enorm tillgång och satt att gagna dig, börjar istället arbeta mot dig. Du analyserar på högvarv, du överanalyserar, på dagen, ibland också på natten. Sinnet blir självkritiskt och själviskt, strävar efter att komma först, försöker styra och kontrollera. Du försöker förutse vad som ska hända så att du kan trygga din framtid. Du klamrar dig fast vid det gamla och välbekanta, håller koll på gamla oförrätter och vem som gjort dig illa. Du får svårt att känna tillit till nya människor och nya miljöer, känner ett obehag inför allt som är okänt. Allt medan du försöker intala dig själv att det gagnar dig, att det är nödvändigt, inte finns något alternativ. Andra människors tjat om nya möjligheter, eget ansvar, förändring och utveckling blir en ren provokation för det stressade sinnet.

Detta är vad stressen gör med oss, den begränsar, håller oss kvar i det välbekanta. Över tid och utan återhämtning påverkar den vår fysiska hälsa, göra oss trötta, slitna, mer sjuka och rubbar all balans.

Vill du framåt i ditt liv så behöver du minska stressen. Du behöver få tid och lugn att söka inåt. Du behöver gå bortom den analytiska hjärnbarken och få kontakt med den frontallob som hjälper dig med dina drömmar och möjligheter, som ser utanför ramarna och begränsningarna, som vågar öppna nya dörrar.

Din stressade analytiska hjärna lever i det förgångna. Du kan inte skapa dig en ny framtid så länge du lever i det förflutna. Vill du utvecklas, vill du förändra, börja med att minska stressen och hämta dig själv åter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *