Spring inte så fort…

Spring inte så fortVad är det du tror väntar där bakom hörnet? Vad är det du skyndar till med sådan brådska? Vad är det som är så viktigt att det måste göras precis nu? Tror du att du hinner mer på mindre tid om du snabbar på?

Tiden är en illusion skapad av oss människor. Skapad för att på ett trubbigt sätt kunna mäta vår samlade mängd erfarenheter. Levt längre, mycket erfarenhet. Levt kort tid, mindre erfarenhet. Trubbigt mått. Det motsägelsefulla med tiden är att ju mer vi jagar den desto mindre erfarenheter hinner vi få, desto mindre liv lever vi. I farten ryms inga insikter, i hasten finns ingen reflektion. Du samlar möjligen på fakta och levererar en arbetsmängd men erfarenheter och insikter kan du bara få i Nuet.

Barnen vet detta. Vi vuxna försöker intala oss att det finns Måsten och viktigare saker. Viktigare saker än Livet. När vi stressar och skyndar slutar vi fascineras. Vi slutar upptäcka livet, vi ser inte längre äventyret. Vi tror att vi redan har sett det vi behöver se, förstått det vi behöver förstå, lärt oss det vi behöver kunna.  Och visst har vi lärt oss det vi Behöver, behöver för att överleva. Men inte är det väl det livet handlar om, överlevnad? Livet är just liv, att leva livet. Det kan vi bara göra Nu. Barnen påminner oss.

När du kommer för sent till jobbet för att den lille noggrant vill studera snigeln på trädgårdsgången, så är det precis det du ska tala om för chefen. Att du hade noggranna studier av snigel på morgonen, och vilka insikter det förde med sig. Jag lovar dig, insikterna finns där, just där. Äventyret börjar och slutar med just den där snigeln. Eller blomman. Eller humlan. Eller stenen. Eller pinnen. Lyssna på barnen. Följ barnen. Barnen ÄR nämligen i äventyret ditt hjärta söker.

Är du bra på att leva, eller är du bra på att springa? Fråga barnen.

Ingen kan säga det bättre än Robert Broberg , ”Spring inte så fort, pappa” (sista versen):

”Spring inte så fort, Pappa..
Vänta på mig..
Det e nåt jag vill fråga dig..
Varför e det så viktigt, med att vi kommer dit bort?
Jag tycker leken här och nu jämt känns så kort..”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *