Sök på rätt ställe

trygghetMin dröm om Lilla Blå väckte visst känslor hos fler än mig själv, det gläder mig. (Om du missat den så finns den i inlägget närmast under detta.) För visst är det väl just det där vi brottas med hela tiden – kluvenheten? Att vilja våga, att vilja söka äventyret, men samtidigt ha behov av tryggheten. Vi känner tvivel på vår förmåga, vi känner rädsla inför det okända, ändå är det äventyret som lockar och drar.

Jag tror att vi alla upplever denna dragkamp, mer eller mindre starkt. För vissa är steget ut i det okända jättestort, att släppa taget om bassängkanten och lita på flytkraften är snudd på traumatiskt. För andra, som lever en stor del av tiden på de djupa vattnen, handlar det kanske mest om ett behov av att få vila ut emellanåt. Oavsett vilket så är det tryggheten vi behöver, även i jakten på äventyret.

Men var bor då tryggheten? Ja, det är där vi oftast går vilse. Vi föreställer oss att tryggheten finns utanför oss själva, att vi kan köpa den, krypa in i den. Även jag var där, när man är krasslig och energin låg ökar behovet av trygghet. Jag var på väg att söka tryggheten där den inte finns. Lilla Blå, min dröm, påminde mig, och för det är jag återigen tacksam.

Jag vet ju att tryggheten inte finns att söka där ute. Jag vet att den bor inuti mig själv. Om jag känner mig otrygg är det helt fruktlöst att söka mig upp på torra land. Att lämna havet, djupen, det som är min källa, mitt ursprung, mitt syfte, gör mig bara svagare, oroligare, mer kraftlös och för mig längre bort från mig själv. Lilla Blå påminde mig, drömmens energi gav mig precis vad jag behövde, knuffen i rätt riktning.

Tvivlar du på din förmåga, sök orsaken inuti. Söker du tryggheten, förstå att den är din att erövra. Är du rädd för framtiden, då har du glömt att det är du själv som skapar den.

Återigen, tack Lilla Blå, tack för påminnelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *