Släpp fångarna loss!

Vilken dag! Vilken alldeles ljuvlig, underbar sommardag. Blå himmel, varma vindar och en natur som fullkomligen exploderar av återhållen växtkraft som nu släpps lös.

Denna dag, den första sommardagen, borde alla människor i vårt land få njuta av. Vi borde stänga fabrikerna, låsa dörrarna till affärerna, öppna dörrarna till kontoren, ja helt enkelt stänga ner hela Sverige (bortsett från vård och räddningstjänst förstås) och släppa ut människorna. Ut med allihop! Av med strumpor och skor, bort med jackor och vindskydd, rikta näsan mot himlen och sug in solens energigivande strålar. Så borde vi göra. Vi borde förklara den första riktiga sommardagen som allmän helgdag.

Den första sommardagen, dagen vi njuter som allra mest. När allt är nytt för våra ögon, när vi kan se gräset växa och trädens blommor slå ut, när vinden för med sig de söta dofterna och vi öppnar våra sinnen och hjärtan helt utan ansträngning. Denna dag borde vi fira.

Tänk om vi kunde befria oss från klocktidens tyranni! En tid utan reellt värde, en tid som naturen ger blanka sjutton i och som vi själva känner oss som slavar under. Tänk om vi kunde ta vara på just den här dagen, skjuta upp till morgondagen det som absolut inte behöver göras idag. Ställa in de planerade mötena som ändå ingen vill vara på just idag. Stänga ner datorerna som ändå finns kvar imorgon med sina siffror, bokstäver, rapporter och listor. Låta själen gå ut och förena sig med växtkraften, låta kroppen tanka solenergi och axlarna släppas ned.

Om du kan, om du har minsta möjlighet, gå ut. Idag. Nu. Tillåt dig att vara en del av allt som växer, allt det vackra och sköna, livskraften. Njut av dagen. Du kommer inte att ångra dig.

———–

Denna text skrev jag igår, den första sommardagen hos mig. Om du har samma fina väder som jag och inte tog vara på gårdagen som du önskade, tänk på att du fått ännu en chans idag, den andra sommardagen!

Tänk om du skulle lägga det där förmiddagsmötet i stadsparken istället? Sitta på en bänk och diskutera framtidsplanerna medan ni tittar på barnen som leker med vattnet i fontänen eller betraktar biet som flitigt surrar från blomma till blomma. Jag är övertygad om att era tankar och idéer skulle bli friare och att nya lösningar och möjligheter skulle bli synliga.

Eller varför inte ta den tuffaste förhandlingen med samtliga närvarande liggandes på rygg i gröngräset, barfota med byxbenen uppkavlade, och se molntussarna sväva förbi på den blå himlen? Jag är säker på att perspektiven skulle bli högre och bredare och uppgörelserna till gagn för alla. Men OM det nu absolut inte går, om du inte är modig nog eller faktiskt sitter fast, på riktigt fast, fundera på om du inte kan sluta lite tidigare från jobbet denna fredag. Du är värd det efter en lång, lång vinter. Och om det absolut inte heller går, njut av din helg och be en stilla bön att vädret håller i sig… Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *