Släpp det

Sitter du återigen i den där bilkön med knutna nävar, stressad inför mötet du kommer att bli sen till? Står du där i kassakön med sammanbitna läppar och undrar varför just du, just idag var tvungen att hamna i den långsammaste kön av dem alla? Får du ångest när du ser berget av arbetsuppgifter torna upp sig framför dig utan någon som helst möjlighet att minska bördan? Fråga dig då varför du skapar så mycket stress i din kropp.

Jo, det är du som skapar den där stressen. Du har ett val. När du hamnar i situationer utanför din egen kontroll, situationer du inte kan förändra, så kan du välja. Du kan välja att antingen reagera med en stress som inte hjälper dig på minsta lilla sätt utan bara skadar din kropp, eller med acceptans. Detta lilla men ack så viktiga ord, acceptans. Förmågan och friheten vi har att acceptera det vi inte kan förändra.

Så enkelt att säga men så svårt att göra, säger du? Konfrontera då dig själv med ditt kontrollbehov. Jo, det är ditt kontrollbehov som spökar. Endast ditt behov av kontroll, din rädsla för att inte ha kontroll, får dig att stressa över något som du inte kan påverka. Får dig att kämpa vidare med näbbar och klor med något som du samtidigt säger är omöjligt. Antingen kan du påverka och förändra situationen, då är den inte omöjlig, gör då det som krävs. Eller också kan du inte förändra, det är bortom din kontroll, släpp det då, acceptera situationen som det är. Du har ett val, du har alltid detta val.

Du kan välja att se en situation som den är, göra ditt bästa av det som är och släppa det som ligger utanför din kontroll. Eller så kan du fortsätta försöka kontrollera det okontrollerbara, låta hjärnan gå i spin och kroppen lida pin, och i värsta fall lasta dig själv för din brist på kontroll och på så sätt skapa ännu mer stress för din stackars kropp.

Ser du inte? Du. Skapar. Stressen. Med ditt kontrollbehov skapar du din stress. Sluta med det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *