Skapa inte stress

slut-frid-i-julDet finns ingen julstress utan ditt medskapande. Det finns inga klappar som måste köpas, det finns ingen mat som måste lagas, det finns ingen gran som måste kläs, inga fönster som måste tvättas eller golv som måste skuras. Om inte du vill. Om inte du har tid. Om inte du har lust.

Hur du än vrider och vänder på det så är julen din att leva, precis som alla andra högtider, precis som alla andra dagar. Du väljer hur du vill ha det, hur du förhåller dig till din tid, dina prioriteringar, dina val och önskningar. Ingen annan. Bara du.

Det är du som skapar din stress. Vill du inte ha den, vill du inte känna och uppleva den, gör ett annat val. Jag vet att du protesterar, jag vet att du säger jo men, men det finns inga men i detta. Det är du som bestämmer, det är bara du som kan ta ansvar för dig och din vilja, det är bara du som kan skapa din stress. Andra kanske stressar, du kanske känner av deras stress, men du behöver inte gå in i den, du behöver inte ta över den.

Är du på väg in i måstena, känner du stressirritationen komma krypande, skapa dig då en distans. Ett avståndsrum ifrån vilket du kan fråga dig själv, eller påminna dig själv, om vad DU egentligen vill och behöver. Här och nu.

Julens budskap är frid. Låt det vara ditt motto innan, under och efter. Slut först fred och frid med dig själv och sedan med andra. Låt julen komma till dig, jaga den inte.

En reaktion på “Skapa inte stress

  1. Monica Åberg

    Det är skön o veta att jag inte är ensam om att tycka att det inte finns några “stressmåsten”. Senast jag hade en diskussion kring just det så tyckte personen att jag var “fin i kanten” för att jag inte var som alla andra. När jag efteråt tänkte på det så kändes det skönt att inte vara i den box som alla andra är i. Jag ångrar inte en sekund att jag tagit ut skilsmässa från Jante.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *