Skäms. Inte.

Kärlekens dörrDu vet känslan, känslan av skam och skuld. Känslan av att vilja gömma sig, inte se människor i ögonen. Motsatsen till stolthet.

Att skämmas för något man gjort, är gräsligt jobbigt, men också en gåva. Förmågan att så starkt känna att man gjort orätt betyder att man känner sig som en del av en grupp, som en del av en kultur och de normer som vi som samhälle delar. Normer som man nu brutit emot, en grupp som man nu gjort illa. Att skämmas är i grunden ett oerhört effektivt kitt mellan människor. Känslan svetsar samman, håller ihop, markerar vad som är rätt och vad som är fel handlingar.

Men så finns det den där andra sidan av skammen. Den som inte handlar om vad jag gjort utan om vem jag är. Att skämmas för den man är; hur man ser ut, sin bakgrund, sina förmågor och oförmågor, sina tillkortakommanden och brister, sin ekonomi, sin arbetslöshet, sitt hem, sin bil, sitt liv… Så tokigt. Så oändligt tokigt. Att skämmas för att man inte räcker till, skämmas för att man inte är mer, bättre eller finare, är något helt annat än att skämmas för vad man gjort.

Att skämmas för den man är leder till separation. Från sig själv, men också från andra. Den som skäms för sig själv håller ett avstånd till andra, vill inte visa den fula utsidan eller mörka insidan. Skammen är effektiv, den håller ofta andra borta, ser till att andra inte kommer för nära. På så vis får man också bekräftelse på det man innerst inne ”visste”, att ingen vill komma nära, att man inte är värd att älska… Den här sortens skam saknar allt värde. Den saknar grund och vilar inte på någon som helst sanning. Den är kontraproduktiv och självbekräftande. Fast i egot.

Alla människor, ja jag pratar om dig, du har all rätt att vara stolt över den du är. Du är så mycket viktigare än du tror, så mycket större, så mycket mer värdefull. Om du skäms över den du är, sluta med det. Nu. Omedelbart. Sluta försvara din skam med påstådda sanningar om skönhetsideal eller vilka andra ideal som helst som du jämför dig med. Sluta klamra dig fast vid ditt egos bild av vem eller hur du borde vara. Du ÄR den du ÄR, och du är precis som du ska vara. Lättare sagt än gjort, ja det kanske det är. Eller inte.

Lösningen heter kärlek. Är kärleken svår? Nej, du är född med den, av den, är den. Den är ditt själva väsen. Om du tycker den är svår så betyder det att du tagit avstånd ifrån den, ifrån dig själv. Öppna den dörren in till dig själv och du ska se att där bara finns ljus, bara kärlek, ingenting annat. Håll dig inte borta från dig själv, öppna, släpp in och ut dig. Omfamna och omfattas av din egen kärlek och din skam upplöses som en hägring. Det är inte svårt, det krävs ingen kraft alls, faktum är att det egentligen är det enklaste som finns. Dörren in till din kärlek sitter inte hårt fast, den hänger alltid på välsmorda gångjärn, i väntan på att du ska öppna den. Dörren in till din kärlek behöver inte, kan inte, öppnas med kamp och våld. Dörren in till din kärlek öppnas med tillåtelse och acceptans. Du har den nyckeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *