Samma visa igen…

Med tio dagar kvar till jul känns fenomenet lika bekant som vanligt… Julhetsen, kommersen, galenskapen. Mina känslor inför alltihop är fortfarande desamma, hur känner och ser du på det?


Det räcker nu

En vecka kvar. En vecka till jul. Brevlådan klarar knappt av att bära tyngden från de reklambuntar som släpps ner i den av krökta brevbärarryggar. I affärerna avlöser den ena jultrudelutten den andra. Högröda tomtar flämtar och klämtar med dragspel på magen. Småbarn svettas halvt ihjäl i vintermundering, motvilligt runtkörda i vagn av lika svettiga föräldrar som desperat försöker hålla större syskon i hampan mellan leksaksbergen. Köp, köp, köp, basunerar högtalarna. Köp för allt vad tygen håller. Köp det du inte behöver för pengar du inte har, köp bara.

Hör nu vad jag säger, lyssna riktigt, riktigt noga. Jag vill inte ha mina bells jinglade nåt mer! Och inte vill jag klappa Rudolfs glöggdoftande röda mule heller. Eller överraska grisen. Eller prinsa korven. Det räcker nu! Sluta. Stanna. Tyst. Jag vill ha… tyst. Tyst är vad jag vill ha.

Inte för att jag utsätter mig särskilt ofta eller mycket för den här galenskapen, men även jag måste ju handla mat. Så jag hamnar där ändå, i det besinningslösa. Och jag kan inte annat än förundras över den maniska energi som bildar tjocka, närmast ogenomträngliga murar, i och utanför butikerna. Jag är inte det minsta orolig eller tveksam över huruvida julhandeln ska slå nya rekord eller inte. Det gör den med säkerhet. Igen.

Vill vi verkligen ha det så här? Varför väljer vi denna hysteri? Seså, sätt dig ner en stund. Prova. Sätt dig ner, ta ett djupt andetag. Se dig omkring, se dig omkring med lite perspektiv. Se tiggaren som sitter i kylan utanför svängdörrarna och betraktar de digra matkassar som lastas in i redan överfulla bilar. Se den hemlöse som suger i sig lite värme i vänthallen och för en stund skjuter undan tanken på den parkbänk som kommer att utgöra säng för natten. Se in genom fönstren hos de gamla som ofrivilligt tillbringar julen i ensamhet. Se så på dig själv, se allt du har. Se ditt liv, dina väggar, din mat, din värme, din familj. Vilken jul vill du egentligen ha? Vad är viktigt för dig? Tänk efter. Känn efter.

Gå sedan in i affären och handla det du vill ha, det du behöver och det du har råd med. Med eftertanke. Och i tacksamhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *