Samhörighet

SamhörighetAtt känna samhörighet, att känna att man hör samman. Samhörighetens motsats är separationen. Är inte dessa båda, samhörighet och separation, grunden för all mänsklig aktivitet? När vi känner att vi hör samman värnar vi varandra. När vi hör samman tar vi hand om varandra, bryr oss om, skyddar. Vi är ett vi som är värt att värna.

När vi känner oss separerade från varandra upplever vi ensamhet, avstånd och skyddar vårt jag. Vi blir ett jag. Jag först. Ett ego. En rädsla i ensamhet.

För mig är separationen en chimär, ett påhitt av vår hjärna. Hjärnan tolkar världen genom kroppens sinnen, sinnen som förmedlar bilden av separation. Du är du i din kropp, jag är jag i min. När hjärnan får styra ensam, blir vi ensamma, och med ensamheten följer rädslan. En rädsla för allt som är utanför min kropp; för vargen, för mörkret, för andra människor.

Det talas mycket om hjärta i dessa dagar. Jag är glad för det, glad och tacksam. Alla dessa människor på flykt, alla dessa tiggare på gatorna, alla dessa människor som lider – de ikläder sig den otacksammaste av roller. De visar oss äntligen hur fel vi haft. Hur otroligt fel vår hjärna har när den skickar bilder av separation. Äntligen når vi fram till hjärtat, det hjärta som ser bortom kroppen, som ser igenom sinnenas förvrängning och förstår att vi aldrig varit separerade från varandra och aldrig kommer att bli. Vi är alla ett. Vi kan inte skärma av, koppla bort hur länge som helst. Vi drabbas förr eller senare av akut syrebrist. Där är vi nu. Hjärtat talar. Hjärtat larmar, visar att vi nått en gräns. Äntligen lyssnar vi.

Samhörighet är ett av kroppens sätt att förmedla kärlek. Det var länge sedan världen upplevde en sådan våg av kärlek som nu sprids och tar plats. Våra ögon ser krigen och ondskan, men i hjärtat är det kärleken som flödar. Kärleken till livet, till människan, till medmänniskan. Och den får äntligen, äntligen, träda fram, ta sin plats, styra över hjärna och förnuft. Kärleken är störst. Kärleken visar på samhörighet. Kärleken visar på enhet. Äntligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *