Respekt

SjälvrespektKör andra människor över dig? Trampar över dina trösklar, visar ingen förståelse, utnyttjar dig? Du har försökt markera, sätta dina gränser, men får inget gehör. De andra fortsätter klampa in och trampa på, historien upprepar sig gång på gång, ingen lyssnar på dig och du känner dig orättvist behandlad. Är det så det känns i ditt liv? Är det så du har det?

Den här situationen, som alltför många människor befinner sig i, handlar om respekt. Inte deras respekt, utan din. Din respekt för dig, din självrespekt. Det går inte att sägas mildare, det går inte att linda in. För att få andra människors respekt måste du respektera dig själv. Du låter dig utnyttjas. Du låter dig trampas på. En människa som respekterar sig själv låter det inte ske. En människa som känner självrespekt kan ingen annan människa utnyttja.

Mina ord kanske kan uppfattas som hårda, inte desto mindre är de min sanning och jag skriver dem från hjärtat. I min sanning ligger också möjligheten att bryta mönstret. Du kan inte få andra människor att respektera dina åsikter och gränser med mindre än att du själv börjar respektera desamma. Du måste agera utifrån din egen respekt. Om gränsen är nådd så är den nådd. Om din åsikt är viktig så är den viktig och påverkar dina beslut.

Om du konsekvent säger en sak men agerar på ett annat sätt, säger att gränsen är nådd men fortsätter jobba på ändå, så var gränsen inte nådd. Du respekterar inte din egen gräns och ingen annan gör det heller.

Var har du din kärna, var finns din känsla av värde, var är din respekt för din kropp, din själ, ditt liv? Vem ska sätta gränserna, finna självrespekten och kärleken till dig om inte du? Jag säger detta för att jag bryr mig om dig. Jag säger detta för att jag vill dig väl. Jag vill att du ska visa dig själv samma omsorg som du visar andra. Samma respekt som du visar andra.

Jag lovar dig att i samma stund som du finner din självrespekt förändras också din omvärld. Du kommer att undra om alla andra plötsligt gått samma kurs som du, om de gjort samma livsläxa. Det har de inte, men DU har förändrats och med dig också de.

Finn din respekt, finn din självkärlek. De två går hand i hand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *