Otillräcklig

TillräckligMånga människor jag pratar med berättar om en djup känsla av otillräcklighet. Man räcker inte till, inte på jobbet, inte hemma, inte med partnern, inte med barnen, inte med vännerna, inte med matlagningen, städningen, aktiviteterna och intressena. Alldeles för mycket som pockar på, alldeles för mycket man vill – men alldeles för ont om tid. Tid och ork. Otillräcklig.

Frågan är om inte just otillräckligheten är en av vår tids största stressfaktorer. Jag tänker att det är känslan av allt vi inte hinner eller orkar med som skapar mycket av vår stress. Vad skulle hända om vi istället lade vårt fokus på allt vi faktiskt mäktar med? Om vi radade upp allt vi gör på en dag, alla timmarna på arbetet, alla timmar i kök, i bil, i tvättstugor och föreningslokaler. Vi fyller ju trots allt alla dygnets timmar, eller hur? Vari består då otillräckligheten? Vi kan ju knappast göra mer än att fylla vår tid.

Som jag ser det finns det två sidor av detta. Den ena sidan är tanken om allt vi inte hann med. Kanske är det så att vi innerst inne vet att vi felprioriterar våra liv? Att vi lägger tid på saker vi inte finner så viktiga alltmedan de för oss verkligt viktiga sakerna får stryka på foten, dag efter dag efter dag, kan det vara så? I så fall kanske vi borde fundera över hur vi tillbringar vår tid i livet. Prioritera om. Det är självfallet inte enkelt, men förmodligen helt nödvändigt om vi vill leva våra liv äkta med oss själva, tillfredsställda, lyckliga.

Den andra sidan är att allt detta är just tankar. Du känner dig otillräcklig för att du inte orkar med mer. Men vem definierar vad som är tillräckligt? Vem har mandatet i ditt liv att definiera hur mycket som är rimligt att hinna med på en dag? Det finns faktiskt bara en person som äger det mandatet, och det är du. Du kan ha chefer, vänner och partners som har en annan syn än du, som kräver annat, vill ha mer. Men det är du och dina tankar om din tillräcklighet som skapar stressen och känslan av otillräcklighet. Dina tankar, ingen annans. Du, bara du, kan definiera vad du anser vara rimligt, vad du anser vara viktigt.

Hur du ser på dig själv, din tanke och din känsla av egenvärde, är grunden för ditt liv. Ingen kan skapa stress i ditt liv med mindre än att du är med på noterna. Det är du som accepterar, säger ja eller nej. Det är du som klandrar dig själv för det du inte orkar med. Det är din självkänsla, ditt självförtroende som påverkas. Och du kan ändra på alltsammans.

Du kan här och nu bestämma dig för att du är alldeles tillräcklig. Att det du gör är ditt bästa och att det är gott nog. Du kan välja att fortsätta med precis samma saker, på precis samma sätt, men lägga fokus på allt du hinner med istället för allt du inte hann med. Du kan också välja att prioritera annorlunda om du känner att du är på fel ställe och gör fel saker med fel personer. Allt detta ligger inom din förmåga. Allt detta är din frihet. Ditt fria val. Du kan välja vad du gör och du kan välja hur du tänker om det du gör.

Tankens kraft är oändlig stor. Använd den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *