Ordet för dagen – Compassion

Medkänsla compassionSpråket för oss också samman men utgör också en begränsning. Språket är viktigt. Ord är viktiga. Ord har betydelse, en innebörd men också en energi. Har du tänkt på att vissa ord liksom inte biter, inte tar tag i en? Medan ett annat ord, som kanske har samma betydelse, en synonym, kan skicka en helt annan känsla till kroppen?

I dessa dagar upptas mina tankar av ord som medlidande, medkänsla, empati. Det som sker just nu i vår värld är svårt att sätta ord på. Stora ord som katastrof och tragedi pumpas dagligen ut i media och orden förlorar snabbt sin stuns. Jag vill inte hamna där. Jag vill inte fastna i de stora orden som ändå saknar förmåga att gripa tag.

Ordet empati är ett sådant ord för mig. Känn på det ordet, smaka på det, säg det gärna högt. Svarar din kropp på ordet? Min kropp gör det inte. Ordet empati vädjar till mitt intellekt, jag vet vad det betyder men ordet saknar just den känslomässiga energi som det borde förmedla.

Medlidande…Nej, jag vill inte känna medlidande. Om jag lider med någon blir jag en del av lidandet och min förmåga att stötta och hjälpa förminskas.

Ett närbesläktat ord är medkänsla. Medkänsla, att känna med…mm, det känns bättre, det svarar mot en större del av mig än bara mitt intellekt och det har en positiv klang. Men det känns ändå lite futtigt, som ett mellanting, ett lagomord. Hälften intellekt, hälften hjärta. Förstår du hur jag menar? Snällt men lite torftigt?

För mig finns det ett annat ord, ett ord som är mycket mer effektfullt i sin beskrivning av samma sak, men tyvärr inte på svenska. Jag älskar det svenska språket, det är mitt spårk, men i det här fallet hittar jag ingen lika bra svensk motsvarighet.  Ordet är compassion. Säg det högt och känn efter, compassion, compassion! Känner du hur du nästan trycker ut luft ur lungorna när du säger det, hur det djupnar, tar fotfäste i kroppen?

Compassion är ett ord som jag idag önskar att världen använde mer. Compassion är ordet som snuddar vid intellektet men utgår ifrån och vänder sig till hjärtat. Compassion borde stå på löpsedelarna. Compassion borde flyga mellan journalister och debattörer. Den som känner compassion, visar också compassion. Något annat är inte möjligt. Något annat är inte värdigt. Compassion är mitt ord och min handling för dagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *