Om väggar

Jag sitter här och betraktar en vägg, funderar över väggars betydelse. De ramar in ett rum, hjälper till att hålla upp ett tak, håller kyla, regn och andra människor utanför. Väggar skärmar av, väggar omsluter, väggar sätter gränser men kan också hängas tavlor på. Väggar är bra till mycket. Ändå verka vi idag mest använda väggar för att springa in i dem.

Vad är det som driver oss till detta vansinne? Vad är det som får oss att borra ner huvudet, slå dövörat till för omgivningens välmenande oro? Vad är det som driver så många så hårt och skoningslöst in i väggen med huvudet före? Är det den dåliga maten? Eller de orimliga kraven på jobbet, den duktiga flickan och pojken, de hormonella preventivmedlen eller oron för vad som skulle hända om…?

Jag tror det är alltihop och inget av det. Jag tror det är summan av alla delarna, summan av livet, summan av bördan som vi lagt på våra axlar. En börda som vi tror är vår att bära. Jag tror det är viljan att vara till lags, behovet av bekräftelse, rädslan för morgondagen och känslan av att aldrig räcka till. Faktum är att jag tror att våra allt mer frekventa dikeskörningar och kontakter med olika väggar bottnar i bristande kärlek. Bristande kärlek till oss själva. Bristande kontakt med oss själva.

Självkärlek, i ordets sanna mening, är alltings början och alltings slut. Endast genom att närma dig kärleken till dig själv kan du och världen helas. Det är kärleken till dig själv som får dig att säga stopp och sätta gränser. Det är samma kärlek till dig själv som får dig att säga ja till livet, öppna nya dörrar och omfamna allt det vackra. Att älska sig själv är ingen klyscha! Att älska sig själv är att säga ja till sig själv och allt som är givet. Att älska sig själv är att acceptera sina gränser, sin vilja, sin önskan, sina drömmar.

Vad får dig att tro att du inte förtjänar din egen kärlek? Vad får dig att tro att du kan ge till andra det du förvägrar dig själv? Kärlek min vän, kärlek är frågan och svaret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *