Om mig


Så kul att du vill veta lite mer om mig! Det är inte helt lätt att beskriva sig själv, vem man är och vad man vill på några korta rader, men jag har försökt sammanställa lite saker som jag tänker att du kanske skulle vilja veta om mig.

Men innan du läser det så vill jag först berätta för dig vad jag vill med den här bloggen, varför jag skriver det jag gör. Min stora dröm och förhoppning är att kunna dela med mig av funderingar jag har, reflektioner som jag gjort och insikter som jag fått. I min vildaste fantasi hoppas jag att detta kan så ett frö hos dig, kanske väcka en ny tanke, beröra dig och bli en del av din utveckling. Jag vill också dela med mig av min dröm, min resa, min väg, dela med mig av resan in i författarlivet, vägen till den färdiga boken.

Jag tror att världen behöver fler drömmar, mer tanke, mer reflektioner och större perspektiv. Min förhoppning är att mina ord på något litet sätt kan bidra till detta. Och genom att läsa det jag skriver bidrar du till att förverkliga min dröm. Jag är dig evigt tacksam.

Så, detta är jag.

Namn: Therese Renåker

Född: 12 september 1969 i Malmö (Nej, jag pratar inte skånska – bara när situationen kräver det och lusten pockar på!)

Yrke:  Författare, föreläsare, konstnär, researrangör och inspiratör.

Familj: Make Stefan, barn Oskar 22 och Nova 13.

Bor: I ett litet rött hus med vita knutar och lummig trädgård i Krokek/Kolmården, Östergötland.

Karriär: Utbildad informatör och kommunikationsstrateg, arbetade i 15 år med informationsfrågor, kommunikationsstrategier, ledarskap och utveckling i både privat och offentlig sektor. Har varit anställd i olika organisationer i perioder men alltid kommit tillbaka till det egna företaget, har haft alla företagsformer som finns. Efter 10 år inom kost- och hälsa där jag utbildat, rådgivit och föreläst för många tusen människor, bedriver jag nu min verksamhet i det egna företaget Klok o Kapabel AB och stortrivs med att skriva, måla, föreläsa och arrangera resor.

Tycker om: Nyfikna människor med ett öppet sinne.

Tycker inte om: Inskränkthet och missunnsamhet.

Ser upp till: Alla människor som säger sitt hjärtas mening, som vågar utmana sig själva och uppmuntrar andra att göra detsamma.

Gör jag helst när jag är ledig: Åker till Danmark, mitt andra hem på jorden. Köpenhamn för pulsen och sinnet, Skagen för lugnet och själen. Musiken tar också stor plats, helst live och gärna med dragning åt blues/soul/rock/funk.

Äter: Mat! Fisk, kött, ägg, grönsaker i alla former och färger, ost och smör, nötter och bär, mörk choklad och vid lyxiga tillfällen en gräddglass gjord på äkta varor. Undviker vete, socker, margarin och fejkade livsmedel med skumma E-nummer.

Dricker: Vatten, kolossala mängder te (mest rooibus) och gärna ett gott vin.

Om jag vore ett djur: Enkelt, en trollslända. För att de är vackra, för att de är urgamla varelser, för att de för mig står för föränderlighet och stabilitet på samma gång. Och för att de njuter av sol och värme, precis som jag.

En historisk person jag velat träffa: Måste välja flera. Jag skulle ha kunnat ge vad som helst för att samla Moses, Jesus, Mohammed, Buddha och en handfull andra människor med starka budskap kring ett gemensamt samtal om tingens ordning. Jag är helt övertygad om att de skulle gilla varandra.

Oanad talang: Jag måste säga mitt måleri, för vem kunde ana att jag kunde måla, iallafall inte jag! Tänk så det kan bli när man vågar utmana sina rädslor.

Viktigt för mig: Att visa hänsyn, försöka vara storsint och påminna mig om att alla människor har sin egen väg att vandra. Alla har sin egen sanning.

Förebild: Här och nu – författaren Fredrik Backman. För att han gått sin egen väg, för att han skriver så att mina tårar rinner för att på nästa sida få mig att skratta högt. Och inte minst, för att han bidragit till att ge mig modet att skriva själv.

Bra på: Att se andra människor, förstå och kunna klä saker och tankar i ord. Jag är modig och vågar oftast leva efter Yodas motto – ”Do or do not, there is no try.”

Mindre bra på: Tålamod. I synnerhet vad gäller tekniska prylar som inte fungerar och som jag inte förstår mig på.

Bästa egenskap: Jag kan förlåta, på riktigt. Livet har lärt mig.

Sämsta egenskap: Otålig, avbryter ofta människor när det går för långsamt och låter dem inte tala till punkt, usch.

Tror på: Drömmar

Livsmål: Att vara mig själv, njuta av resan och fortsätta övervinna de rädslor som kan begränsa. Säger som Kirkegaard – ”Livet ska levas framlänges och förstås baklänges”. Här och nu är skrivandet i fokus och mitt stora mål är att få se mina böcker tryckta, utgivna och lästa.

Drivkraft: Friheten med glädjen som ledstjärna. Allt enligt livsprincipen

The basis of your life is freedom, the purpose of your life is joy.

10 reaktion på “Om mig

 1. Pingback: Hej, kul att se mig! | Therese Renåker

 2. Anette Jacobsson

  Efter att ha läst ditt första blogginlägg så är jag så tacksam att jag får vara med från början.
  Det ska bli så härligt att få följa dig.
  Stor kram och ett varmt och lika stort Lycka Till<3

  Svara
  1. Therese

   Tack Helene! Jo livsglädje finns det gott om, och förhoppningsvis kan jag få några kloka tankar att lämna huvudet och landa på tangentbordet också. 🙂

   Svara
 3. Pia Thorén

  Så fin sida du har skapat Therese, kommer att följa dig med stor nyfikenhet. Stort och Varmt Lycka till <3

  Svara
  1. Therese

   Tack Pia! Jag är jättenöjd med sidan, precis som jag ville ha den! Och det har jag bästa Ylva Larsson och Pia Nyberg att tacka för, de som förstått att plocka fram mina önskemål och omsätta dem i layout och teknik. Så tacksam… <3

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *