Nytt år!

Nytt årTid är ett märkligt begrepp, svårt för människohjärnan att riktigt förstå. Tiden som rutar in, gränsar av men ändå bara är ett påhitt, ett påhitt av människan för att bättre kunna greppa tillvaron. I vardagen hjälper tiden oss att mötas. Kring stora helger hjälper den oss att enas, enas kring vårt firande av högtiden, samhörigheten.

Nyårsafton är tidens egen högtid. På Nyårsafton ställer vi Tiden i absolut fokus. Jorden har snurrat 365 gånger runt sin egen axel och löpt ett helt varv kring solen. Cirkeln sluts. Tiden sluts.

För mig är nyåret viktigt. Varje nyårsafton så länge jag kan minnas har jag tagit ett par timmar för mig själv, ett par timmar i ensamhet, endast i sällskap av ett glas vin eller en kopp te, och penna och papper. Jag sammanfattar. Jag summerar inte, gör inte bokslut – att RÄKNA samman det gångna året, det tror jag inte på. Erfarenheter och upplevelser kan inte och ska inte uttryckas i ekonomiska termer. Så jag sammanfattar.

Med blicken riktad mot himlen går jag igenom minnena från det år som gått. Vad har gjort intryck, vad har jag gjort, vad har jag känt, vad har jag lärt, vilka har jag mött. Det är intressant att se i spegeln vad som fastnat. Se vad som kanske kändes stort i stunden men som löstes upp till inget. Vad som nästan gick spårlöst förbi men visade sig få en avgörande betydelse. Sedan kommer den viktiga frågan, syftet med hela denna reflektion – vad av allt det jag skapat vill jag se mer av nästa år. Vad är jag färdig med och kan lägga åt sidan, vad vill jag skapa nytt.

Jag vet att jag skapar mitt liv, mina upplevelser, så att sitta så här årets sista skälvande timmar och veta att ett helt nytt 2015 ligger i mina egna händer… vilken godispåse! Vilka bitar vill jag ha, vad ska jag välja, vilka nya kan jag hitta på.

Vissa nyår handlar om att vända blad i boken. Andra nyår handlar om att påbörja en helt ny bok. Så känner jag för det här nyåret, en helt ny bok ska skrivas. Det är inte en ny sida, inte ett nytt kapitel. Utan en helt ny bok. Och eftersom jag håller i pennan så vet jag också att det blir så. Under hela min uppväxt avlade jag nyårslöften, det gör jag inte längre. Numera fattar jag beslut. Kan du känna energiskillnaden i dessa två ord? Löfte – beslut. Skillnaden är hårfin men för mig himmelsvid. Löften kan brytas, rinna ut i sanden. Beslut fattas i förvissning om att det inte bara blir, utan redan ÄR. Löften ges för morgondagen, beslut fattas nu. Det är NU jag har kraften, det är NU jag skapar mitt 2015. Och jag vet NU hur fantastiskt detta nya år är!

Ditt år blir så som du skapar det, så hur vill du ha det? Vad vill du göra, vad vill du uppleva – det är du som bestämmer. Idag är en bra dag för beslut.

Jag kommer att fortsätta dela mitt liv och mina tankar här på bloggen, det är ett av mina viktigaste beslut, och jag är så tacksam över att du gör mig sällskap! En stor nyårskram vill jag ge Dig och så ses vi igen 2015,

Gott Nytt År!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *