Ny idé, ny lust och luft

Jag älskar att ha nya saker på gång. Hela processen från att en idé föds till att den får konkreta former och existerar rent fysiskt, är något av det som väcker mitt engagemang som mest och får min energi att flöda. Att skapa nytt, att få spåna kring en idé kommen ur eget huvud, fundera ut hur den ska kunna förverkligas och sedan dra igång hela projektet, stort som litet, får min livslust att flöda. Jag har alltid haft en låg tröskel när det kommer till nya saker, att prova nytt, att utmana mig själv, att gå bortom det välbekanta. Jag är en igångsättare helt enkelt. Att göra samma sak många gånger, att finputsa och förädla, att förvalta, är jag däremot betydligt sämre på. Så jag är så innerligt tacksam för alla dessa människor som är just förvaltare, de som kan ta vid när min låga falnar, de som går igång på själva förädlandet och finsnickeriet, de som står för bevarandet och uthålligheten.

Jag menar att det jätteviktigt att ägna sin tid och kraft åt det man blir glad av, det som gör att energin flödar och engagemanget kommer naturligt. Att som förvaltare tvingas in i konstant igångsättande och föränderlighet, eller att som igångsättare tvingas vara stationär och bevarande, är rent plågsamt och skapar stress för alla inblandade. Vi gör våld på vår personlighet till ett resultat som åtminstone över tid lämnar ett och annat övrigt att önska. Att förstå den egna personligheten, de egna drivkrafterna, och bejaka desamma, är A och O för både hälsa och resultat. Så tänker jag, och jag lever som jag lär.

Visst har jag saker som måste tas om hand löpande, gång på gång i en evig ström utan slut, bokföring och annat papperselände till exempel. Men jag lämnar bort så mycket som möjligt av det eftersom jag vet hur mycket det tär på min energi. Tro det eller ej, men jag är en i grunden lat person som har begränsat med energi till mitt förfogande. Jag har helt enkelt inte råd att spendera den energin på fel saker. Istället följer jag min glädje, gör sådant som ger mig lika mycket, eller mer, energi än vad det tar. På det viset orkar jag ge ännu mer, göra ännu mer, förverkliga ännu fler av mina idéer. Förhoppningsvis inte enbart till glädje för mig själv utan också till gagn för andra.

Ja nu har ännu en ny ide fötts. Den ligger än så länge i sin linda och tål inte att ses i offentlighetens ljus, inte än. Men det kommer, när tiden är mogen och idén antagit konkretare former. Ja, nu pirrar det av förväntan, nu sjuder livslusten och andas livsluften må du tro! Jag lovar att berätta mer när tid är, men skojigt är det vill jag lova. Något nytt att sätta tänderna i, något för mig oprövat men glädjefyllt, utmanande för både logiskt och kreativt tänkande, precis som jag vill ha det.

Jag hoppas att du också följer din person, bejakar det som väcker lust och glädje i dig, följer ditt hjärta vart det än leder dig. Då blir vägen viktigare än målet, nuet viktigare än tiden. Då njuter du av livet och du lever nu.

Så, är du en igångsättare eller förvaltare? När trivs DU som mest och bäst?

En reaktion på “Ny idé, ny lust och luft

  1. Birgitta Höglund

    Härlig läsning, känner igen mig så mycket i det du skriver. Är precis som du en igångsättare, lusten att ta tag i nya saker har följt mig genom åren, när jobbet sedan är gjort känns det så bra att gå vidare till nya utmaningar 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *