“När har du semester, Therese?”

SemesterJag blir alltid lika osäker när jag ska svara på den frågan. Semester…? Det har jag jämt. Och aldrig. Eller imorgon, men inte i övermorgon. Eller i morgon förmiddag men jag jobbar ett par timmar på eftermiddagen. Vad svarar man när man är en underlig figur och inte tar den klassiska långa vecko-/månadssemestern under sommaren?

”Men du MÅSTE vara ledig längre perioder Therese! Kroppen behöver det. För att kunna koppla av ordentligt. Komma ner i vila helt och hållet. Släppa jobbet.”

Låt mig förklara. Jag lever inte så. Jag tänker inte så. Jag vill inte ha det så. Konstigare är det inte. Jag har inte behov av denna långa ledighet som så många längtar till. Den tråkar faktiskt ut mig, om jag ska vara helt ärlig.

Jag har istället ett oändligt mycket större behov av frihet i min vardag. Varje dag. Året runt. Jag vill kunna bestämma när, hur och var jag ska arbeta. Jag vill kunna ta ledigt när JAG vill, ibland utan evighetslång förplanering. Jag vill kunna ta spontanledigt när solen skiner, några timmar, en halvdag eller en hel dag. Jag vill kunna följa min lust, mitt hjärta. Och vet du vad? Jag gör det. Jag lever så.

Jag har inte det minsta svårt att släppa taget om jobbet. När jag lämnar kurslokalen, föreläsningssalen eller datorn så släpper jag också taget om arbetet i huvudet. Hur enkelt som helst. Å andra sidan tar mitt skrivande en massa tid, tid för processande. Något jag gör både nu och då, även när jag är ”ledig”, ofta omedvetet. Sådant varken kan eller vill jag stänga av, tvärtom.  Har jag semester då? Eller jobbar jag? Var går gränsen?

”Det är viktigt att ha en gräns mellan jobbet och fritiden!”. Nej, inte för mig. Det är gränserna jag alltid haft svårt för! Det är gränserna som stressat mig. Uppdelningen. Schemaläggningen. Först när jag suddat ut gränserna och låter mig följa lusten här och nu, är jag lugn. Jag vet att ekvationen går ihop i slutänden. Jag vet att jag kommer göra det jag ska, leverera i tid. Visst har jag också deadlines, tider att passa, dagar då jag är, som det heter, ”uppbokad”, men jag har också massor av andra dagar, dagar som jag spenderar helt efter eget huvud. Semester betyder för mig att få göra det jag helst vill. Jag gör alltid det jag helst vill. Även mitt jobb faller under den kategorin.

Så vill jag ha det. Året runt. Och därför är det också så jag har det. Året runt. Jag skapar mitt liv, bygger det efter mitt huvud och mitt hjärta. Då mår jag som bäst.

Så till er som fortfarande undrar, jo jag ska vara lite ”ledig” i sommar, men riktigt hur och när vet jag inte riktigt. Det blir en dag här och där, när jag känner för det. Och däremellan jobbar jag. Jag finns även här på bloggen, hela sommaren, och skriver när tid, lust och ork finns. Som nu, i skrivande stund. Som alltid.

Köpenhamn väntar på mig imorgon. Musiken, vännerna… det de flesta kallar semester. Hjärtat längtar. Ett par dagar, sedan får vi se vad som händer. Visst är det väl underbart att inte riktigt veta vad som kommer sedan…!

Fortsätt njuta av sommaren, du också. På ditt bästa sätt.

 

PS. Vet du att ordet ”semester” kommer från latinets ”semestris” och betyder ”som varar i sex månader”? I de flesta språk betyder semester den halvårsperiod/termin då man arbetar, inte den period man är ledig. I svenskan kom ordet istället via franskan att associeras med militärernas halvårspermissioner, ”congé de semestre”, som sedan kom att omfatta även kortare ledigheter. Så när du nu säger att du har semester så är du mer eller mindre på permission. Bara så du vet. 😉

 

En reaktion på ““När har du semester, Therese?”

  1. Sofie

    Så härligt att du hittat ett sätt som funkar för dig! Jag önskar jag hittade en lika bra balans. För mig är gränserna problemet, det faktum att jag har svårt att hitta mina gränser, särskilt efter utbrändheten. Som HSP (högkänslig) dras man också med en ständigt överaktiv hjärna som har svårt att stänga av och blir lätt trött av mycket intryck. Jag har så svårt att stänga av hjärnan även när jag ska vara “ledig” och eftersom mitt jobb och intresse för kost och hälsa flyter samman (jobbar som kostrådgivare och zonterapeut) så tänker jag ju inte enbart på hälsa “på jobbet” så att säga. Att ständigt utvecklas och få mer kunskap är förstås roligt och inget som jag upplever som en stress men min hjärna tycker nog det blir mindre roligt i längden då jag aldrig låter den vila. Ständigt på jakt efter ny kunskap och det blir lätt att kraven tar över och dödar passionen. Nu har kroppen så att säga tvingat mig att ta “semester” dvs sjukskrivning därför att jag inte tagit hand om mig själv utan låtit oro och stress ta över det senaste halvåret sedan jag startade mitt företag. Inte haft för mycket jobb rent praktiskt men hjärnan har varit igång dygnet runt känns det som med tankar kring marknadsföring och ekonomisk stress. Måste absolut lära mig hitta gränserna och låta min hjärna vila. Hitta en balans och ett sätt att kunna vara företagare utan att ständigt låta rädslan ta över. Att följa mina drömmar utan att trötta ut mig gång på gång. Lättare sagt än gjort men någon lösning ska jag nog hitta. 🙂

    Nu ska jag försöka hitta vila för själen under sjukskrivningen och njuta av sommaren.

    Önskar dig en underbar fortsättning på sommaren! 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *