Murar…?

Riv murarnaVärlden talar om att bygga murar. Mellan länder, mellan människor. Rev vi inte murar alldeles nyss? Jag är tillräckligt gammal för att tydligt minnas Berlinmurens fall, folkfesten, friheten, öppenheten och nyfikenheten. Nu pratar vi om att bygga nya, ännu större, murar. Jag förstår inte. Vad var det vi inte lärde oss?

Murar byggs inte mellan länder, murar byggs mellan människor. Murar syftar till att hålla människor åtskilda, från varandra. Hur skulle det någonsin kunna leda till någonting gott? Bygg en mur och människors fokus kommer att fästas på muren. På skyddet, hotet eller utmaningen den står för, allt beroende på vilken sida om muren man bor på. Bygg en mur och människor kommer att försöka ta sig över den, sådan är människans, och murens, natur.

Är kanske nutidens murdiskussioner en spegling av de murar som håller på att falla på det större, högre planet? Globaliseringen…vi reser som aldrig förr, möts och arbetar tillsammans över alla gränser. Teknikens under – vi kan kommunicera med varandra sekundsnabbt, på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Skiftet, på medvetandeplanet, insikterna om att vi alla faktiskt är ett, att jorden tillhör oss alla och måste värnas av alla. Gränserna suddas ut, mellan människor. Kanske är det därför vi har ett behov av att förtydliga dem? Vi bygger murar. Vi är rädda.

Rädda för det nya, avskalade, mer äkta och nakna? Vi känner oss utelämnade åt varandra, vilket betyder att vi måste börja lita på varandra. Vi ser inte bara andra människor tydligare, de ser också oss tydligare. In på skinnet, under skinnet. Ridåer faller, ytor krackelerar och sprickor syns i fasaderna. Är vi månne rädda för att mörkret där bakom ska läcka ut?

Tänk om vi bara förstod. Tänk om vi förstod att mörker aldrig läcker ut, utan att det är ljuset som släpps in. Om du står i ett upplyst rum och gläntar på dörren in till ett mörkt rum, så är det inte mörkret som kommer emot dig. Det är du som släpper in ljuset och skingrar mörkret. Öppnar du bara en liten springa kan mörkret därinne förskräcka, men stäng den då inte igen, öppna den mer. Öppna den på vid gavel!

Murar leder aldrig till något gott. Bygg dem inte, riv istället de som finns kvar.

2 reaktion på “Murar…?

 1. Kerstin Antonsson

  Så bra du skriver och så rätt du tänker. Håller med. Inte behöver vi murar. Inte en ända en.
  Kram /Kerstin❤️

  Svara
  1. Therese

   Tack Kerstin! Jag tror att vi är många som tänker och känner så här. Och däri vilar hoppet. Önskar dig en fin dag och kommande helg! ❤

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *