Min symbol för 2019

Oftast får jag ord till mig inför ett nytt år. Ord som visar min ambition, ord som ska bli mitt rättesnöre och tjäna som påminnelse om jag skulle villa bort mig i tvivlets irrgångar. I år kom det inga sådana ord. Istället envisades en bild, en symbol, med att dyka upp i mitt huvud, ordlös den rackar´n. Lite tjorvigt var det också eftersom symbolen är så värdeladdad, starkt förknippad med något helt annat och därför lätt kan leda tanken i en förutbestämd och felaktig riktning. Nå, den gav inte med sig så det var bara att ta den på allvar och fråga vad den ville.

Du ser den på bilden, ett kors. Utan Jesusfigur, men likafullt ett kors. Det tog en stund innan det landade i mig, vad korset är för mig och varför det dök upp just nu, inför mötet med och skapandet av 2019. Korset har alltså i det här avseendet ingenting med kristendom att göra för mig, men som grafiskt element visade det sig vara klockrent. Förstås. Låt mig förklara.

Ett kors består av två delar, en vertikal och en horisontell linje. Därtill, om man så vill, en knutpunkt mellan de två, en punkt som håller dem samman.

Vi börjar uppifrån, med den stående, vertikala linjen. För mig är den stående linjens riktning uppåt en symbol för tankehöjd, en intellektuell höjd, men också en ambition att tanka ner uppifrån, att se det större perspektivet och att ha ett öppet sinne.

Den stående linjens bas är för mig en fråga om djup och förankring. Att stå med fötterna på jorden, vara grundad på och i moder jord men också en påminnelse om att dra lärdom av det som varit, av historien och det som finns lagrat djupt i mitt inre. Att lita på den inre visdomen.

Den horisontella linjen är för mig bredd, en öppen famn, en ambition att omfamna helheten. Att sträcka mig längre, att tänja på mig själv till det yttersta av min förmåga för att skapa det jag vill. Att avända HELA mig, mina förmågor, talanger och kunskaper, till min egen, men också andras, nytta.

Knutpunkten mellan de båda linjerna, i bilden på den här sidan är det grönt, hjärtat. Min utgångspunkt, i allt jag gör, alltid. Hjärtat, kärleken, vägvisaren. Så självklart att ingen ytterligare förklaring behövs.

Ser du nu varför korset som symbol faktiskt var helt rätt för mig? Som en symbol för allt jag står för, för helheten, mina ambitioner, min vilja? 2019 och antagligen alla år som komma skall…

2 reaktion på “Min symbol för 2019

    1. Therese Renåker Inläggsförfattare

      Tack Inger! Visst är det så, symboler är viktiga, liksom ord, för förståelsen. Det gäller bara att förstå sin egen relation till och tolkning av dem. ❤

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *