Människans utmaning – friheten

Utmaningen frihetVarför gör vi som vi gör, vad är det som styr en människas beteende? Strävan efter makt, rikedom, trygghet? Jakten på den goda självkänslan?

Som jag ser det finns det bara två saker som styr oss människor – antingen styrs vi av rädsla, eller också drivs vi av kärlek. Och egentligen är rädslan bara frånvaro av kärlek.

Jag tror att vi människor drivs framåt, beter oss efter bästa förmåga, interagerar med andra, på vårt alldeles unika sätt, men vi gör det alla med samma syfte och mål. Vi längtar hem. Vi längtar hem till oss själva, till den kärlek som omfattar allt och som är vi. Alla styrkor och svagheter, kropp och sinne, hela oss och alla andra. Vi vet innerst inne att vi är Allt, men att vi uppvisar en spillra av detta allt. En vacker spillra, men ändock en spillra. Vi längtar efter det hela, och det är denna längtan som driver oss. Genom åren, genom livet, genom liven.

Det kan ta många liv för oss att finna vägen hem och vi känner oss många gånger både vilsna, rådvilla och övergivna. Men hur vilsna vi än känner oss så förlorar vi aldrig kompassriktningen, vi har den inom oss. Spillran, du, finns ju här. Spillran, du, är i dig själv ett bevis på den helhet du kommer ifrån och bär. Om du tillåter dig att känna så vet du vart du ska gå. Du ÄR kompassen. Du vet vilken väg som är din, den lustfyllda, glädjefyllda vägen. Du bär din kompass lång därinne men du är också fri, fri att välja.

Detta är människans utmaning, att bära insikten om den oerhörda friheten. Du väljer om du vill följa din kompass eller inte, du väljer hur snirklig din väg ska vara. Många har svårt att acceptera denna frihet, man söker den istället för att acceptera att man redan har den. Man värjer sig emot den, har svårt att ta ansvar för den, vill kanske lägga den i knät på andra, på yttre omständigheter. Men jag säger det igen, friheten är din, du väljer din väg. Du väljer om du följer din inbyggda kompass eller tar en annan väg. Ingen väg är rätt, ingen är fel, hem kommer du alltid. Förr eller senare. Det är du som väljer, den fria viljan är din födslorätt.

Din längtan hem till dig, driver dig framåt. Kärleken, du, väntar på att få ta sin Hela plats i världen. Du väljer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *