Livets tivoli

LisebergIdag är jag med min familj på Liseberg. Ett besök i denna nöjespark stod högst upp på dotterns önskelista för sommaren eftersom hon nu äntligen har längden inne för att få åka Balder!

Nå, för egen del sitter jag som bäst och filosoferar kring den uppenbara likheten mellan nöjesparken och livet självt. Livet är ju egentligen som ett enda stort tivoli tänker jag. Vi har våra resor där vi likt radiobilar mer eller mindre frivilligt krockar med varandra eller väggarna. Vi har våra lotterier och roletthjul där det gäller att satsa på rätt nummer för att vinna eller försvinna. Vissa verkar vinna jämt, andra nästan aldrig.

Vi har karuseller som i lugnt gemak för oss runt i lagom snitslad bana, men vi har också de snabbare varianterna som för oss runt, runt i en hisnande fart till ljudet av närmast hysterisk musik. Jag måste erkänna att just de där karusellerna som bara snurrar runt i en faslig fart, de har jag aldrig tyckt om, inte på tivoli och inte i livet heller. Man kommer ingenstans och det enda som händer är att jag antingen blir uttråkad eller yr i huvudet och lätt illamående.

Nej, min favorit är nog berg- och dalbanorna ändå. De liknar mest det liv jag älskar. Klättringen uppåt, den spända förväntan, höjden som tillryggaläggs, känslan av att stå på toppen den där korta stunden. Sekunden innan skräcken tar tag i en och man far neråt med hjärtat i halsgropen, men ändå i förvissning om att man är trygg och att man kommer ner helskinnad.

Livet är som en nöjespark. Här finns alla känslor; glädje, besvikelse, förväntan, spänning, rädsla, lättnad och upprymdhet. Allt på en och samma gång, på en och samma plats, med snabba lappkast mellan känslolägena. Allt med grundkänslan Trygghet i botten. När tryggheten är grunden vågar vi utmana rädslan. När vi vilar i tryggheten skrattar vi rädslan rakt i ansiktet. När tryggheten är vårt utgångsläge vet vi att ingenting egentligen är farligt. Allt kommer att bli bra, allt är som det ska vara. Som livet självt. Nu ska jag ta nästa tur.

Hoppas du har en spännande resa, du också. J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *