Livet är magiskt

Livet är magisktLäser i min dagstidning, en artikel om vad som fångar små barns uppmärksamhet. Den senaste forskningen visar att små barn (11 månader gamla) verkar ha en medfödd insikt om och förståelse för hur den här världens fysiska lagar fungerar. Medfödd kunskap, inte inlärd! När något verkar gå emot dessa lagar, när något oförväntat sker, väcks barnets nyfikenhet och lust att undersöka, testa, i mycket högre utsträckning än händelser som är förväntade. En boll som studsar må vara intressant, men en boll som till synes faller igenom bordsskivan är mycket intressantare och måste genast undersökas.

Jag tänker att vi som vuxna tappar en del av fascinationen. Vi kanske till och med ryggar tillbaka, värjer oss mot det oväntade, gör vårt bästa för att undvika. Vi blir provocerade av det vi inte förstår istället för att som barnet söka nya svar på gamla frågor, utmana vår uppfattning.

En trollkarl förmår väcka vår fascination, en magiker som manipulerar våra sinnen kan vi acceptera. Men magin som hela skapelsen, våra liv, vi, vilar på, skrämmer oss.

Det lilla barnet värjer sig däremot inte. Barnet verkar ha en medfödd kunskap, en kunskap som säger ”Vänta nu, så här skulle det väl inte vara, det här går emot den kunskap jag fick med mig. Vad spännande, det måste undersökas!” Barnet blir inte rädd, barnet förnekar inte. Barnet fascineras, undersöker, försöker förstå den nya upplevelsen. Även med kunskap om lagarna har barnet kvar det öppna, utforskande sinnet.

Livet är upplevelse. Livet är utforskande, upptäckarglädje. Låt oss lära, låt oss utvecklas. Men låt oss också minnas det som barnet vet – att livet ÄR magiskt, vi är magiska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *