Life is a box of chocolate

pralinerAlla känner väl igen det numera berömda citatet från Forrest Gump, om liknelsen mellan livet och en chokladask. Jag kom att tänka på det häromdagen när jag fick mig en liten mörk chokladbit och den hade en helt annan smak än jag förväntat mig. En gnutta apelsin for helt oväntat genom mina smaklökar och jag tittade förvånat på den lilla bit som låg kvar i min hand.

Så blev jag sittandes där en stund, som den lilla amatörfilosof jag är. Jag tänker att han har så rätt den där Forrest, livet är verkligen en chokladask. De första decennierna av våra liv är vi nyfikna, vi vill smaka på allt. Alla praliner, alla former, mörka och ljusa, hårda och mjuka med alla sina olika fyllningar. Med tiden lär vi oss vad vi tycker om, vad vi uppskattar och vad vi gärna kan vara utan.

Nu är jag fyrtiosju år, och jag har ätit en hel del choklad, om man säger så. Jag vet absolut vad jag tycker om och vad som helst inte ska komma över mina läppar. Men så tänker jag att det finns en uppenbar risk – risken att man inte ser de nya pralinerna. Och risken att man missar att smaklökar faktiskt ändrar sig.

Med åren skaffar vi oss filter, filter baserade på erfarenheter om oss själva och världen utanför. Men ingenting är ju någonsin statiskt, allting är föränderligt. Så även jag. Jag tänker att vi har en stor utmaning i att hålla nyfikenheten vid liv, inte dra förhastade slutsatser, inte filtrera för mycket genom gamla filter. Gamla filter slammar igen, i värsta fall blir det helt stopp.

Det fina i kråksången är att livet hela tiden erbjuder oss nya chokladaskar, med både gamla och nya praliner. Så länge vi lever kan vi öppna nya askar, smaka oss fram, spotta ut eller njuta. Jag tycker att det är en god idé att våga välja bort den gamla Alladinasken. Våga smaka något nytt, ett inte lika säkert kort men ett kort som kanske visar sig gömma en skatt i sitt innersta. Och om man nu ändå väljer Alladinasken så kanske man ska prova någon av de praliner man inte brukar tycka om. Vem vet, man kanske har ändrat sig. Sedan finns det annan dimension också, vi väljer kanske den där Alladinasken för att den är “prisvärd”. Men är den verkligen det? Tänk om det kanske är så att tio andra praliner till samma pris visar sig vara SÅ mycket godare. Söker du kvalitet eller kvantitet i ditt liv? Vad är egentligen prisvärt för dig?

Det ryms visst många funderingar i en liten chokladbit!

Och till dig som nu eventuellt blev sugen på choklad, alltså inte metaforen utan choklad som choklad, så säger jag bara…förlåt, det var inte meningen.

 

4 reaktion på “Life is a box of chocolate

 1. Helen

  Jag läser med glädje det “den lilla amatörfilosofen” skriver!
  Du sätter ord på tankar som jag inte visste att jag hade!
  Kram!

  Svara
  1. Therese

   Tack Helen! Och jag blir SÅ glad när jag lyckas sätta ord på den kunskap vi alla har men inte alltid är medvetna om. Så tack för din kommentar, den värmer! ❤

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *