Leva i lust

Basis freedomDu föds, du är barn, du växer upp, blir en tonåring och plötsligt är du vuxen. Dina första tjugo år i livet är du hyfsat fri, uppfinningsrik, nyfiken på världen som är din att erövra. Vi hoppar fram i tiden, du fyller sextiofem-sjuttio, du går i pension, friheten är åter din. Du kan göra vad du vill med din tid, med det liv som återstår, sisådär en tjugo år ifall du håller dig frisk och kry. Tjugo år som barn, tjugo år som pensionär. I frihet.

Men säg mig, vad gör du däremellan? De där fyrtio-femtio åren, dina fysiskt starkaste år, de bästa åren, vad gör du med dem? Jag hoppas innerligt att du inte bara längtar till att de ska ta slut, att du inte väntar på din pension då du ska börja leva igen. Mer än halva ditt liv är det vi kallar ”yrkesliv”, du slösar väl inte bort det? Livet är på tok för kort för att ödas bort i leda eller tokstress, i ett arbete och yrke du egentligen inte vill ägna dig åt.

Många är de människor som säljer sin dyrbaraste livs-tid enbart för pengar, pengar som sedan ska användas till det vi kallar ”att leva”. Man lever alltså inte när man arbetar utan arbetet ses som en förutsättning för det liv som kommer sedan, efter klockan 17 måndag till fredag, efter 65. I runda slängar tillbringar du tiotusen dagar av ditt liv i det vi kallar jobb. TIO…TUSEN.

Jag har, ända sedan jag började mitt första feriejobb som femtonåring, valt att göra det jag tycker är roligt. Jag har provat många olika saker, alla har varit givande på olika sätt, men inte hur länge som helst. När jag är ”färdig”, det vill säga när arbetet inte längre känns meningsfullt och givande, har jag sökt mig vidare. Jag gör så än idag. Jag låter lusten styra, glädjen vara i fokus. Det kostar på, det kostar framförallt mod, men det ger mig också energi, en energi som jag kan ge till de som har glädje av mitt arbete. Mina kunder, mina klienter, mina läsare, mina arbets-och uppdragsgivare, vilka det nu än må vara. Detta mitt sätt att vara inspirerar en del, och provocerar andra. För mig finns inget annat sätt.

Jag väljer att leva mitt liv, HELA mitt liv, med glädjen i fokus. Jag är nämligen människa, en fri människa, fri att leva mitt liv efter eget huvud, på för mig bästa sätt. För mig är detta själva meningen, själva syftet. Jag är fri och jag gör det jag finner glädje i. The basis of my life is freedom, the purpose of my life is joy. Detta är min sanning. Vilken är din?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *