Låt det komma

Låt livet kommaVi söker så febrilt efter lösningar, letar utvägar, nya dörrar. Vi tror att om vi inte anstränger oss till det yttersta så kommer ingenting att förändras, vi tror att vi måste kämpa framåt, att vi annars står still. Jag ser det inte så. Inte nu längre.

För mig är livet en pågående film. En film som kommer emot mig med alla sina handlingar, alla sina rollkaraktärer, alla sina förvecklingar. Även om jag står blickstilla kommer filmen att fortsätta röra sig emot mig, genom mig, förbi mig. Jag påverkar den och jag påverkas av den vare sig jag gör något eller inte. Min uppgift är inte att jaga filmen, den kommer emot mig av sig själv och jag har huvudrollen. Den enda uppgift jag har är att stå still, och välja. Välja mellan alla de alternativ som öppnas för mig varje sekund, varje minut. Jag kan välja att öppna en dörr, eller inte öppna den. Jag kan välja att möta en person eller bara se den gå förbi. Beroende på mina val så skapas filmen, i stunden, i nuet. Jag är den aktiva regissören, improvisatören, kreatören.

Det finns inga rätt val, eller fel val. Det finns bara val. Val som blir en film, filmen om mitt liv, som blir jag.

Ser du hur anspråkslöst det är? Hur lugnt det är? När allt rör sig emot dig utan att du behöver göra något mer än att välja? Du behöver inte sätta alla mål, du behöver inte kämpa i motvind, du behöver inte räkna ut vilken väg som är den bästa – alla vägar leder dig framåt, leder dig rätt.

När jag känner förvirring, när jag känner oro eller inte vet, då gör jag… ingenting. Jag gör som katten, sätter mig ner och putsar pälsen, låter stressen klinga av, låter filmen komma emot mig. Jag vet att ingenting går förlorat, att ingenting brådskar. Filmen är min, jag är filmen. När jag känner mig redo att höja blicken igen så gör jag det, tittar på vilka dörrar jag har att välja på, öppnar den som verkar roligast här och nu – och går in. Väl medveten om att de andra möjliga dörrarna försvinner i samma ögonblick, jag väljer handlingen, det finns inget ”Hur skulle det ha blivit om…?”. Jag väljer, här och nu skapar jag handlingen.

Idag och alla andra dagar – jag låter det komma. Livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *