Lär av historien men se framåt

Det är så lätt att klandra, så lätt att vara efterklok. Så lätt att vilja ropa rakt ut ”Vad var det jag sa´!”, och sedan själv hänga kvar i det gamla när man äntligen kommit fram till det mål man kämpat för. Att släppa och gå vidare är inte lätt. Vare sig det handlar om privatliv eller stora samhällsförändringar.

Vi tränas i detta, vi exponeras för det, vi lever med och i det. Den som länge levt i kamp tenderar att hänga kvar i kampen länge efter att kampen är över, när själva kampen blivit en del av identiteten. Även när (om)världen vaknat fortsätter vi titta bakåt, visa på orättvisor som varit, tittar på bevekelsegrunder, söker rättvisa och upprättelse. Gott så. Visst tjänar det ett syfte, vi ska lära av historien. Men vi ska inte fastna där.

Att klandra, utse offerlamm och bödlar enligt den gamla tidens melodi leder ingenstans, utom möjligen bakåt men det är ju inte dit vi vill. Jag önskar och hoppas att vi alla ser, förstår, lär och…förlåter. Och att vi sedan går vidare, klokare och mer kärleksfulla. Att vi skapar en ny framtid utan gamla låga energier av klander och hämndbegär. Att vi förmår lära av historien men lägger vårt fokus och vår kraft i en framåtriktad rörelse. Att vi utvecklas, höjer oss över, tar nästa steg.

Jag önskar, hoppas och tror att vi tillsammans likt en fågel Fenix reser oss ur askan och bygger den värld vi vill ha, utifrån vad vi själva vill vara, utifrån vilka vi är. Vi har den möjligheten. Du har den möjligheten. Vi ÄR den möjligheten.

En reaktion på “Lär av historien men se framåt

  1. Berit Persson

    Jaa vi ÄR den möjligheten och behöver se saker och ting positivt. Det finns dock såå mycket som inte GÅR att förstå. T ex de gamlas situation- dålig mat- dålig omskötsel och inte minsr avsaknad att bemötas av mänsklig respekt på hemmet. DÄR HAR faktiskt politikerna en viktig roll genom att i sin position så som politiker arbeta mot dett. Även om det är kommunerna som “bestämmer” och hanterar. Politikerna / regeringen KAN i sin roll som politiker ändra på förutsättningarna. Det sägs att Sveriges ekonomi “går bra nu” och då finns det ju allt hopp för de gamla. HÄR i dett fall finns ingen som helst ursäkt och det är svårt att som medmänniska inte kunna göra något eller att förhålla sig positiv. Genom att skriva (här också), höja rösten, vara en känd person såsom Mannerström basunera ut klagan är viktigt. Det är positivt! Det är gott för att på många sätt skydda de svaga! Det KAN vara svårt för människor att tro att; reagera på sådant skulle vara negativt men det är positivt att fler höjer rösten och inte accepterar, läser och “bara går vidare”.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *