Kontrollbehov

KontrollbehovDitt behov av kontroll förlamar dig, suger musten ur dig och berövar dig din frihet. Du frågar mig hur du ska bära dig åt för att kunna minska ditt kontrollbehov. Mitt svar är, jag vet inte. Jag vet att många försöker, går i diverse olika terapier, kämpar med varierat resultat. Vilken väg som fungerar för dig kan bara du själv veta. Men jag vet vad som fungerat för mig, jag vet hur jag ser på det och jag delar gärna detta med dig.

För mig handlar det om insikt, inte en förståelse utan en djupare insikt, en insikt med flera bottnar.

För det första, ditt kontrollbehov bottnar i rädsla. Du är rädd för morgondagen, rädd för vad som ska hända. Och inte nog med det, du tvivlar dessutom på din förmåga att kunna möta och hantera det som kommer i din väg, varför skulle du annars vara rädd för det? Men säg mig, du har ju klarat av allt som kommit i din väg hittills, eller hur? Inte utan kamp, inte utan smärta, men du klarade ju av det, annars skulle du inte finnas här och läsa mina ord just nu. Ditt behov av kontroll bottnar i din rädsla för framtiden och ett sviktande självförtroende. Det handlar alltså om dig, ditt inre, din syn på dig själv. Inte din omvärld, inte din verklighet. Du försöker kompensera i det yttre det du tror dig sakna i ditt inre. Detta ser jag som det första skiktet i kontrollbehovet.

Det andra skiktet, den andra bottnen eller insikten om du så vill, handlar om synen på verkligheten. När du försöker kontrollera din yttre verklighet, parera för alla dess eventualiteter, så beror det på att du inte på djupet insett att det är du själv som skapar just denna verklighet. Fundera på det där en liten stund, smält det inom dig.

Om, när, du ser att det är du, ingen annan, som är skaparen, har du ingen verklighet kvar att vara rädd för. Alla dina försök att skapa kontroll, alla dina åtgärder som blottar din rädsla, skapar just allt det du är rädd för, ser du inte? Ser du inte att dina försök till kontroll blir en re-aktion på det du själv skapat? Ditt fokus på det yttre kan aldrig någonsin kompensera för eller motverka det du ideligen skapar med din enorma skaparkraft. Verkligheten skapas inte i det yttre, den skapas i dig, hos dig, av dig. Du ÄR skaparen av din verklighet. Lägg fokus på hur du agerar i ditt skapande, istället för att försöka re-agera på resultatet. Är du rädd för framtiden är du rädd för dig själv! Försöker du kontrollera din så kallade verklighet, så ligger du alltid steget efter det du redan skapat, en omöjlig uppgift. Du försöker kontrollera det okontrollerbara.

Din yttre verklighet, den verklighet du ser, låter sig endast ”kontrolleras” inifrån, i skapandeprocessen. Lägg fokus på dig själv, dina tankar, dina känslor. Ta ansvar för dessa och din verklighet kommer att spegla din förvandling.

Att släppa på kontrollen handlar för mig om att fullt ut acceptera och inse att allt jag ser i min situation är ett resultat av mitt eget skapande, det är min kreation. Jag vet att jag inte kan kontrollera det okontrollerbara, därför tar jag ansvar för det liv som ligger i mina egna händer. Jag skapar min dag varje dag och för detta tar jag fullt ansvar. Inifrån. Inifrån skaparkraften. Där inser jag att allt är precis som det ska vara och att jag inte har någonting alls att vara rädd för. Allra minst mig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *