Kontraster

"Tillsammans"

“Tillsammans”. Akrylmålning på duk, 80×80 cm.

Livet är fullt av kontraster. Vitt och svart. Ljus och mörker. Kallt och varmt. Dag och natt. Vad vore livet utan dessa motsatser? Naturen och livet är uppbyggt av dem. Du kan inte förhålla dig till begreppet varmt om du inte känner dess motsats kallt. Du kan inte uppleva dagen som dag om du inte också känner natten som natt. Den ena förutsätter den andra.

Vi människor har en tendens att värdera motsatserna, se den ena som bättre eller sämre än den andra, trots att en sådan värdering egentligen är helt orimlig. Ingen pol är någonsin bättre eller sämre än den andra, vi behöver båda, alltid båda. Tänk om vi istället för att fokusera på värderingen, rätt eller fel, lade vår kraft på att själva balansen.

Balans, denna naturens självklarhet. Varje växt, varje levande varelse strävar efter just balans. Människokroppen söker balans, varje organ, varje process, varje vätska, varje flöde. Vattnet, havet, strandlinjen, allt söker sin balans. Hela ekosystemet strävar efter jämvikt, balans.

Ändå vilar det något…tråkigt…över själva begreppet. Eller är det bara jag som känner så? Balans, jag smakar på ordet. Det svänger liksom inte. Jag tänker att det kanske är just det som är livet, det som är kärnan i att vara människa, att vi faktiskt gillar att det svänger, att vi tycker om att pendla mellan polerna. Att låta sig dras med i berg- och dalbanan, känna suget i magen. Att som prästens lilla kråka slinka än hit, än dit och ibland ner i diket. Livet kanske går ut på just detta, att söka balansen, sträva efter den, men inte nå den? När vi väl finner den perfekta balansen, när allt i livet är i full balans, så kanske vi är…färdigåkta i livskarusellen. Och hur kul känns det när man tänker efter?

Nå, den som lever får se, brukar det ju heta. Jag tänker att vi får veta när vi dör men i alla fall… Innan dess tänker jag fortsätta gilla bergen och dalarna. Jag tänker omfamna både det mörka och det ljusa, se att kontrasterna bjuder in varandra, är en förutsättning för varandra.

Precis som den senaste tavlan jag målat, den du ser här uppe till vänster, hänger allt samman. De två motsatserna inte bara kompletterar varandra, de finns också som en liten del i varandra. Även i mörkret finns en gnutta ljus. Vi måste älska dem båda.

Med detta önskar jag dig en fin helg!

En reaktion på “Kontraster

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *