Knep för Vilja och beslut

BeslutsknepJag är så tacksam över frågor som ni, mina underbara läsare, ställer! När ni frågar mig om något måste jag tänka efter. Mycket av det jag gör idag gör jag faktiskt närmast omedvetet, det sitter i ryggmärgen. Jag vet hur jag skapar mitt liv, vet var jag har min vilja, vet hur min inre röst låter. Jag använder mig av små knep och tekniker som jag själv knappt ser längre, jag bara gör.

Kanske har just detta att ”Bara Göra” varit min stora gåva från första början. Jag vet att jag har en gåva, att jag är välsignad på många sätt, och just förmågan att komma till beslut snabbt, att inte låta tvivlet ta överhanden, är nog ett av mina signum.

Efter gårdagens inlägg om att höra sin röst och hitta sin sanna vilja framkom en önskan om att förtydliga. Hur gör jag, konkret? Vilka frågor ställer jag till mig själv? Hur gör jag för att vara säker på att det är magkänslan och hjärtat jag hör och inte bara en lurig hjärna som lägger ut dimridåer?

Jag tänkte efter och kom fram till följande.

Först och främst är det detta med tiden, Tidsknepet. Jag fattar alla mina beslut med magen, jag VET ju att min vilja sitter där. Men om jag låter tiden gå och inte kommer till skott, då börjar jag tvivla, grubbla. Fundera på om den där första känslan verkligen var så smart. Ju längre tiden går desto mer ökar tvivlet, hjärnan tar över. Så, för att undvika detta brukar jag tänka ”Therese, du har 30 sekunder på dig att fatta beslut, hur ska du ha det? 29, 28, 27…”

Det kan ju låta som att detta enkelt skulle kunna leda till förhastade beslut, oöverlagda, kortsiktiga. Men jag kan lova dig, med facit i hand, jag har aldrig, inte en endaste gång, ångrat något beslut som jag fattat på detta sätt. Det korta tidsperspektivet lämnar inte utrymme för tvivel. De enda beslut jag ibland ångrat är de beslut som styrts av tvivel och rädsla, hjärnans beslut. Ju snabbare jag fattat ett beslut desto bättre, min själ vet, och det vet jag. Idag har jag full tillit. Sedan är det inte alltid jag agerar direkt efter beslutet, men jag har fått tag i min vilja på detta sätt. Verkställandet kan få ta längre tid. Det är ju det hjärnan är bra på, och den behöver längre tid…

Utöver Tidsknepet så har jag också ett par frågor som jag kan ställa mig. Jag tänker aldrig ”vad är det värsta som kan hända om jag gör det här?” Det fungerar inte på mig. Jag kan komma på tusen hemskheter som skulle kunna hända, vilket bara gör mig rädd. Så jag brukar vända på frågan, ta till Om INTE-perspektivet och istället fråga ”Hur känns det om jag väljer att INTE göra det jag just funderar på att göra?”. Den där allra första känslan som dyker upp i exakt samma ögonblick som frågan uttalats ger mig alltid en bra vägledning. Är känslan besvikelse så vet jag var jag står. Om känslan är ledsamhet eller panik så vet jag definitivt. Känner jag ingenting, som att det kan kvitta, då betyder det att frågan inte alls var så viktig som jag trodde, inte värd att lägga tid och möda på.

Och sedan har jag förstås det stora kortet kvar. Dödskortet. Om frågan vuxit sig stor, hjärnan har tagit över och förvirringen är total då brukar jag ta fram Frågan Om Döden. Den lyder så här ”Therese, om du skulle dö inom 6-12 månader, hur skulle du då göra?”. Alla frågor har en tendens att blekna i ljuset av döden, endast de riktigt viktiga frågorna lyses upp. Allt jag vill, allt jag inte hunnit med, allt jag vill ha sagt, gjort och kunnat bidra med lyfts fram. Men detta kort får bara avsedd effekt om du verkligen tar döden på allvar. Om du förstår vad den faktiskt innebär och att den ska komma även till dig en dag. Kan du se det, ta in det, och sätta det i ett tidsperspektiv som känns relevant för frågan – då fungerar Dödskortet alldeles utmärkt.

Ungefär så gör jag när jag skalar av olika lager i en fråga, får tag i magkänslan, den inre viljan. Kanske gör jag fler saker, ställer fler frågor, men just nu är det dessa tre som jag identifierat i min halvt omedvetna bank – Tidsknepet, Om INTE-frågan, Dödskortet.

Idag behöver jag inte använda dessa knep så ofta, jag VET instinktivt och litar på rösten, jag hör den så tydligt. Bara vid de sällsynta tillfällen då jag halkar iväg i ältande eller framtidsgrubblerier behöver jag lite metodik. Alla beslut fattas nämligen här och Nu, jag har alla svar här och Nu, jag måste bara få tag i dem. Mina tre frågor syftar alla till att förankra mig i Nuet, ta ansvar för känslan, viljan och beslutet Nu. Gårdagen och framtiden hjälper mig inte. Bara NU vet jag vad jag vill.

Kanske kan något av mina knep hjälpa dig att finna din vilja? Jag hoppas det. Med dessa rader önskar jag dig en riktigt trevlig, livsbejakande helg! 🙂

6 reaktion på “Knep för Vilja och beslut

 1. Inger

  Vad skönt det måste vara att ha kommit så långt och vad underbar du är som delar med dig av dina erfarenheter!

  Svara
  1. Therese Renåker Inläggsförfattare

   Det är du som läser som gör det meningsfullt för mig att dela med mig. Tack! ❤

   Svara
  1. Therese Renåker Inläggsförfattare

   Tack! Ibland vill jag tala direkt till hjärtat, ibland till huvudet. Utmaningen är art lyckas med båda. ❤

   Svara
 2. helen boreson holmberg

  Härligt du skriver Therese. Men om läget är så här: Välj det du känner att ditt hjärta vill välja, eller, välj det som du kan få ekonomi att överleva på. Hur väljer man då?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *