Jag fyller år

Idag fyller jag år, 50 år till och med. Är det nu man ska säga ”oj, vad fort tiden går!”? Eller ”usch, nu börjar det bli för sent”? Jag säger varken det ena eller andra.

Ålder har alltid varit ett abstrakt begrepp för mig. Jag vet att det anses extremt exakt, man kan ju veta på minuten och sekunden hur länge man levt, men för mig är det abstrakt. Tid kan gå rasande fort, men också oändligt långsamt. Och om tiden är abstrakt blir följaktligen åldern det också. När är man ung, när blir man gammal? Det gråa håret är ingen säker markör, jag fick mitt första gråa strå vid 15. En käpp eller krycka är inte heller en tydlig signal, man kan ju ha skadat sig. Rynkor? Jo, förvisso, men de har ju en viss bäring på genetik och kroppens förmåga till kollagenbildning så… Kanske har det mer med känslan att göra? Känslan av att vara gammal? Eller ung. Viljan att upptäcka nytt, skapa nytt…? Tilliten och tilltron till den egna förmågan att faktiskt göra just det? Kanske är det så, jag vet inte.

Det jag vet är i alla fall att jag inte skulle vilja backa bandet ens en enda dag. Jag skulle inte vilja gå miste om en enda av de upplevelser jag haft, inte vara utan en enda av erfarenheterna. Livet har fått mig att mejsla fram min vilja. För varje dag vet jag mer och tydligare vad jag vill ha och vad jag inte vill ha, vad jag tycker om och vad jag inte tycker om. Insikterna får mig att välja, alltmer medvetet, alltmer i linje med mig själv. Jag blir tydligare i mitt skapande, skarpare i mitt uttryck. Det är som om livet flödar stadigare i mig, genom mig. Omfamnande mer än krävande eftersom jag tillåter flödet. Trots alla fysiska krämpor, eller kanske delvis tack vare…

Firar jag idag? Ja, och nej. Jag firar egentligen varje vaken dag, varje framsteg, varje insikt, varje beslut och val. Det som skiljer dagen från andra dagar är alla gratulationer, alla lyckönskningar, alla människor som hör av sig på olika sätt. Jag uppskattar dem så mycket, varenda en! Jag ser dem som ett uttryck för omtanke, för kärlek och en hyllning till livet. Mitt liv och alla andras liv. Vill du göra mig glad på min födelsedag, hylla livet idag! Gå genom din dag med högt huvud, ett leende på läpparna, välj glädjen och skänk mig en glad tanke! <3

6 reaktion på “Jag fyller år

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *