Jag är fri, Du är fri

Basis freedom 2Den dag jag förstod att jag var fri förändrades allt. Allt. När jag i djupet av mitt hjärta fann insikten om att jag alltid varit, är, och alltid kommer att vara en fri människa, fick min själ som genom ett trollslag fritt utrymme, fritt spelrum, fritt lekutrymme. Jag fick tillbaka min kraft, min förmåga att medvetet skapa mitt liv. I samma andetag insåg jag också hur fåfäng och onödig min kamp varit. Min kamp, mitt kämpande, min strävan – allt hade haft samma mål, samma syfte. Att uppnå något som jag haft redan från födseln. Friheten.

Så länge jag kan minnas hade mitt liv fram till denna dag kretsat kring mål. Jag har ett extremt målfokuserat intellekt, vet jag bara vart jag vill, så tar jag mig också dit, förr eller senare. Inte utan omvägar, inte utan motgång, men framåt går det och till målet kommer jag. I vårt samhälle hyllas denna egenskap, det är rationellt, effektivt och förutsägbart. Men, och här kommer kruxet, det är också oerhört tråkigt. Tråkigt och tärande.

Mitt målfokuserade intellekt ackompanjerades i min kropp av en mycket stark frihetslängtan. Känslan av att vara ofri formulerades i samma ögonblick som jag fick tag i mina egna tankar. Jag insåg ganska snart att de mål jag satte upp hade ett gemensamt syfte – att göra mig fri. Fri i alla avseenden. Jag ville inte ruta in min tillvaro, inte ha tider att passa, inte ha en chef som bestämde. Jag ville ha pengar i plånboken och på banken, inte behöva oroa mig, kunna förflytta min kropp dit jag ville med bil, båt, flyg eller vilket färdmedel som nu snabbast kunde ta mig från punkt A till punkt B. Jag insåg värdet av en frisk kropp eftersom en sjuk kropp automatiskt medför begränsningar. Jag ville ha vänner och familj, men också min personliga frihet. Alla mina mål gick ut på samma sak – att få mig att känna mig mindre begränsad, gränslös, FRI. Mitt i alltihop ville jag ha kul också.

Lyckades det? Jo då, många av målen uppnåddes. Problemet var bara att jag blev så trött och ändå aldrig nöjd. Så fort jag nått ett mål blev jag nästan omedelbart uttråkad för att i nästa ögonblick erfara exakt samma ofria känsla som varit början på alltsammans.  Nytt försök. Nya mål, nya tag. Samma resultat. Gång efter gång efter gång. Tills den där dagen. Dagen då polletten äntligen föll ner. ”Friheten är inte målet, friheten är basen, grunden, utgångspunkten.” Jag vet inte hur jag ska kunna förmedla denna insikt, men jag måste försöka. Den insikten är nämligen ovärderlig. Den vänder upp och ner på livet, den vänder upp och ner på världar. Om du känner dig ofri, låt mig säga det igen – målet är inte frihet, DU ÄR REDAN FRI. Friheten är startpunkten. Från den punkten kan du uträtta storverk.

Att skapa och forma sitt liv utifrån en känsla av frihet är så otroligt mycket lättare, så fantastiskt mycket roligare och ger dig oändliga möjligheter. Du får tillgång till hela färgpaletten när du ska måla din livstavla och motivet du vill måla styrs endast av din egen fantasi och vilja.

Mina vänner, kollegor och klienter hävdar att jag är klok. Jag tycker om det ordet, klok, livsklok. Den här bloggen är en del av mitt skapande, min dröm, mitt liv. Här vill jag få utrymme att skriva, jag vill dela med mig, jag vill beröra och i bästa fall kunna så ett litet tankefrö som kan hjälpa på vägen. Om du väljer att läsa så målar vi en tavla tillsammans. Ingenting gör mig gladare.

Med värme

Therese

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *