I denna ljuva tid…

Glad midsommarSå var det då midsommar igen, det största svenska helgfirandet efter jul. Midsommar, mitten av sommaren, ljusets högtid. Minns du vad vi firar, minns du vad det egentligen går ut på? Det handlar inte om jordgubbarna, inte om sillen, nubben eller vinet. Vi går så lätt vilse i dessa kommersialiserade måsten.

Midsommar är dagen då vi firar sommaren självt. Vi firar växtligheten och bördigheten, majar (lövar) stången och hoppas att löven skyddar åkrarna från missväxt. Vi firar Johannes Döparens Dag, vilket de flesta totalt glömt bort sedan vi flyttade midsommardagen från den 24:e juni till dagens mer flytande datum. I Danmark och Norge kanske kopplingen är tydligare då man istället firar S:t Hans dag.

Vi firar bondesamhällets brytpunkt för arbetsåret. Vid midsommar inleds nämligen årets stora ledighet som på 30-talet uppgick till hela två veckor… Idag kallar vi det industrisemester…  Om vi tar vara på våra rötter så finner vi också magin. Vi plockar blommor, binder kransar av olvon, drömmer om kärlek och plockar läkande växter till skydd mot allehanda sjukdomar. Allt detta är midsommar.

Midsommar är vår kulturs starkaste koppling till naturen, den natur vi håller så kär och kanske tar för given. Midsommar är ljuset, växtligheten, det besjälade och magiska. Detta firar vi. Tillsammans. Visst är det en fest, och visst har jordgubbarna sin plats, men minns också magin. Minns ljuset och den natur du är en del av.

Du behöver inte stressa. Du behöver inte ha så höga förväntningar. Det behöver inte blir perfekt. För allt det vi firar är redan perfekt…

Glad Midsommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *