Hur blir magkänslan min bästa vän?

En bloggläsare, Sofia, hörde av sig till mig med en fråga. ”Hur kan man bli bästa vän med sin magkänsla?” Frågan bottnade i erfarenheter av att inte lyssna på den där magkänslan, att nonchalera den, kanske höra den men inte följa den. Ofta med negativa konsekvenser som följd.

Ja varför följer vi inte den där magkänslan? Vad får oss att inte lita på den, om och om igen? Du vet känslan när man står där mitt i katastrofen och tänker ”Jag VISSTE det! Varför lyssnade jag inte…?!”. För femtielfte gången. För mig handlar det här om framförallt tre saker.

Övertron på det rationella

För det första är vi uppfostrade att lyssna till så kallat rationella argument istället för något så irrationellt som intuition. Vi ska kunna tänka ut logiska tillvägagångssätt, låta förnuft och för- och emotlistor ligga till grund för våra beslut. Som om vi människor vore rationella varelser…HA! Hur många gånger har du inte gjort sådana listor bara för att upptäcka att det finns ungefär lika mycket för som emot och det enda listorna medför är ännu större förvirring. Eller har du kanske till och med upptäckt att det är massor av punkter på för-sidan men ändå känt att hela ditt inre skriker ”Men jag vill ju inte!” Hjärnan är inte till någon större hjälp i sådana lägen, du måste lita på något annat, något större.

Insikt nummer 1: Hjärnans rationalitet ligger mycket sällan till grund för våra bästa beslut. Rationalitet är överskattat.

Tilliten till dig själv

För det andra är vi lärda, läs indoktrinerade, att söka svar utifrån, inte inifrån. Vi är lärda att lyssna på experter som vet bättre, på människor med större erfarenhet. Som om andra människor skulle veta bättre än du själv. Som om andra människor vet vad som är rätt för just dig. Det är ett utomordentligt bra sätt att få människor att gå vilse för att sedan kunna servera lämpliga, ofta status-quo-bevarande lösningar. Gör inget överiltat, sitt lugnt i båten, tänk på vad du har… Lita på mig. Eller inte. Ingen annan har gått i dina skor eller vandrat på just din väg.

Insikt nummer två: Ingen annan människa än du kommer någonsin att veta vad som är rätt för just dig. Ingen! Du har svaren inom dig, du måste helt enkelt välja att lita på dig själv först och främst. Det är ett val, något du kan bestämma dig för att göra. Men också ett val som medför ett visst ansvar, vilket för oss in på nästa del i ekvationen – ansvar och rädsla.

Det egna ansvaret

Den som följer sin magkänsla har ingen annan att skylla på om det blir galet. (Men självfallet heller ingen annan att tacka när det blir bra.) Min erfarenhet är att många inte är beredda att axla det ansvaret, det är ju så mycket lättare att lägga det i knät på någon annan. ”Han sade ju…”, ”Jag skulle inte ha lyssnat på henne…” Att följa sin magkänsla kräver ett ansvar, ett ansvar som också utmanar många rädslor. När våra hjärnor inte kan förklara vårt beslut, inte rationellt föra fram argument för valet, ja då protesterar den och med protesten följer rädslan som ska hindra oss, få oss att komma på ”bättre tankar”. Jag kallar det hjärnspöken.

Insikt nummer tre: Du måste bestämma dig för att äga ditt liv och ta ansvar för dina val, det finns ingen väg runt det.

Välj rätt ord

När jag tänker närmare på saken så inser jag också att ordet magkänsla egentligen inte är helt rätt. För mig är magkänslan nämligen ingen känsla, den är så mycket större än så och faktiskt också betydligt mindre ”laddad”. Magkänslan är en inre vägledare som säger ja eller nej, INNAN hjärnan rör till det hela och känslorna kopplar på. Det är därför vi så ofta utbrister ”Jag VISSTE det!”. Efteråt. Inte säger vi ”Jag kände det!”? Möjligen ”Jag kände det på mig” eller ”Jag anade att”, men det är bara förminskande omskrivningar av den där första vägledningen, vetskapen.

Ord har betydelse, de påverkar hur vi ser på saker, vilket värde vi lägger i det hela. Kanske är det klokt att byta ut ordet magkänsla mot intuition för att ge den en något större dignitet? Smaka på orden, magkänsla – intuition, välj det som känns bäst i din mun, det som känns mest seriöst och har störst tyngd. Eller hitta på ett helt annat ord som ännu bättre beskriver vad det handlar om!

Valet är ditt

Så, för att sammanfatta, vad gör man för att lyssna, lita på och följa sin magkänsla, göra den till sin bästa vän? För mig handlar det om att förstå att jag själv är min allra bästa vän… Jag och ingen annan. Att ta avstamp i denna insikt och träna mig i att fånga upp signalen i dess första, renaste linda. Att sedan följa den… ja det är egentligen bara ett val. Ett val baserat på vetskapen om att jag vet bäst vad som är bäst för mig.

Jag väljer att lita på mig själv och ta fullt ansvar för de beslut jag fattar. Den som följer sin magkänsla följer också sitt hjärta. Den som följer sitt hjärta gå aldrig vilse. Så ser jag på det. Hur tänker du?

PS. Har du likt Sofia frågor eller tankar som du vill att jag ska tänka kring, resonera och skriva lite om? Berätta, jag tänker mycket om mycket och vill gärna veta vad du går och ruvar på. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *