Har vi nått gränsen?

AnständighetAllt fler verkar stämma in i kören som sjunger att bristningsgränsen är nådd, att vi inte kan ta emot, inte kan dela, inte ge mer. Vi måste stänga nu, säger de, bevaka våra intressen, tillvarata våra resurser. Pressen är för stor, säger de, vi klarar inte av den, våra system brister och våra lager tar slut. 77 miljarder måste vi få fram för att täcka kostnaden för flyktingmottagandet till och med 2017, enligt finansministern.

Men jag vet en sak, jag vet att ni har tak över huvudet, kläder på kroppen och mat på bordet. Jag vet att om drygt två månader kommer medierna att rapportera om en julhandel som slår nya rekord. Många miljarder kronor kommer att spenderas på mat och prylar medan flyende människor söker sin tillflykt i tält, nerlagda skolor och gymnastiksalar som bränns ner. Människor som flyr från krig!

Det finns något som heter anständighet. Anständigheten säger att man delar med sig så länge man har något att dela med sig av, att man hjälper den människa som flyr för sitt liv. Det finns inget om och kring och kanske i detta, det finns bara medmänsklighet och anständighet.

Det saknas inte ens resurser, det saknas inte pengar, det finns ingen brist. Fördelningen är sned, de gemensamma resurserna töms och dräneras ur ett system som gagnar ett fåtal i systemet och systemet självt. Men det betyder inte att resurserna inte existerar. Hur kan vi prioritera mellan svenska hemlösa och hemlösa flyktingar?! Det är inte anständigt! Så skapas krig mellan svaga grupper, krig i samhällen. Rikta istället blicken dit där resurserna finns, förstå ATT de finns. Sluta upprepa mantrat att vi inte har råd, gå inte på myten om att vi saknar resurser. Nog finns de alltid… Hur många miljarder ska vi handla för den här julen? Förra året var det mer än 70… MILJARDER.

Att julhandla för 70 miljarder är konsumtion. Att spendera 70 miljarder för att ge människor tak över huvudet och mat i magen är en investering. Det handlar om mänsklighet och anständighet.

2 reaktion på “Har vi nått gränsen?

 1. Erik Thorvaldsson

  Ja du, tänk vad många flyktingar vi hade kunnat hjälpa om vi skickade 70 miljarder till deras närområde istället….

  Svara
  1. Therese

   Erik, jag håller absolut med dig om att vi också bör hjälpa på plats. Men jag tvivlar på att pengar här och nu får granater och bomber att försvinna. Människor flyr inte bara från misär utan från ett pågående krig.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *