Hämta dig själv åter

ÅterhämtningVila, avkoppling, återhämtning. Visst är det väl vackra ord! Ta dem i din mun och jämför dem nu med deras motsatser; stress, jäkt och brådska. De första så mjuka i sin struktur, de andra så hårda, ogästvänliga.

I en värld och tid där stressen är mer regel än undantag blir det allt viktigare för oss med planerad vila. Vi måste avsätta tid med oss själva, tid att bara vara, vara i ro. Människans grundtillstånd är lugnet. I lugnet har vi tillgång till hela vår kloka potential, till långsiktighet, till helhetssyn, till medmänsklighet. Utan detta lugn blir världen en galen plats, en plats vi inte förstår och där vi själva går sönder.

Stressen är inte farlig, vi har kapacitet att hantera den, men bristen på återhämtning får våra system att bränna sönder. Utan återhämtningen förlorar vi så sakteliga oss själva, blir ett skal, tömt på sin människa.

Sommaren är här, se nu till att hämta hem dig själv om du sprungit för långt ifrån. Det spelar ingen roll hur du gör, bara du vet vad just du behöver för att komma tillbaka i dig själv, till din kropp, din kraft, ditt hjärta. Kanske vill du bara ligga i hängmattan och titta på fjärilarna. Kanske behöver du gräva ner fingrarna i jorden, se frön gro och plantor växa. Kanske är en stubbe i skogen din plats, eller en brygga precis sådär lagom hög så fötterna når ner i det kalla vattnet.

För mig är ett öppet hav den bästa förutsättningen. När jag tittar ut över en helt fri horisont förenas min kropp och min själ, jag blir hel. När jag är hel vaknar min kreativitet, jag vill måla, skriva, skapa. Nya tankar och idéer som legat och ruvat i de djupaste vindlingarna av min hjärna får plötsligt möjlighet att kläckas. Jag känner lust, lust att göra saker, nya saker! Och ju mer kreativ jag är, desto mer hämtar jag mig själv åter, och ju mer kreativ blir jag. Jag är i den goda spiralen, den energipåfyllande och lustfyllda. Den som gör det möjligt för mig att också dela med mig till andra, dela med mig av mig och de gåvor jag är välsignad med.

Alla människor, alla, har fantastiska gåvor. Förmågor som är ämnade att komma andra människor och världen till gagn. När vi hämtat oss själva åter ser vi dem klarare, litar på dem, omfamnar dem.

Så, vilka är dina gåvor till världen? Vad bär du i ditt hjärta? Vet du inte? Då kanske detta är sommaren då du kan utforska dem, utforska dig själv, hämta dig själv åter…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *