Hämndens väsen

HämndHämnd…detta mänskliga men farliga behov av att skipa rättvisa. Vi ser på krigen i världen och förfasas över att konflikterna kan gå i arv. Utifrån tittar på grannfejdernas oresonlighet och ser dårskapen slå tillbaka. Vi föraktar stater där människor dömer utan rättsgrund, häller syra över ansikten, våldtar, mördar. Allt i sanningens namn, allt för rättvisa, allt för heder.

Så länge allt är på avstånd är allting enkelt. Vi tror att vi står över, att vi är bättre, klokare på något vis. Men så släpps en människa ut från våra fängelser. En människa som gjort mycket ont, som skadat, skapat sorg och bedrövelse. En människa som i rättsväsendet utdömts ett straff och avtjänat det. Som släpps ut och misshandlas. Av vanliga människor. Vanliga människor som utkräver hämnd. Sällan har jag sett så stora hyllningar i sociala medier, sällan har jag sett så många sjunga golfklubbans lov. En kör som önskar att misshandeln varit hårdare, grövre och helst lett till döden. En hyllning av misshandel, en hyllning av våld, och ett hyllande av människors förmåga att ta saken i egna händer.

Jag skakar sorgset på huvudet. Varför ser vi inte? Varför lär vi oss inte? Våld har aldrig löst någonting, någonstans. Våld föder nytt våld, det är ingen nyhet, alla vet. Vi hyllar den rättsstat vi lever i, tar den för given även om vi inte alltid är nöjd med utgången av alla rättegångar. Men hur kan vi plötsligt rättfärdiga att systemet sätts åt sidan? När vi anser straffet för lindrigt kan vi själva straffa? Varför förstår vi inte hur farligt det synsättet är?

Ni som hyllar hämnden, ni som anser att man ”ska få vad man förtjänar”, ni som hyllar misshandeln av en människa ni aldrig träffat och inte har någon koppling till, ni som anser att rättsväsendets straff var för lindrigt och att ni har rätt att utkräva ett högre – tänk efter. Fundera på vad detta synsätt får för konsekvenser i ett lite större perspektiv.

Straff och hämnd är två skilda saker. Ett straff utdöms av ett rättsväsende enligt lagar och förordningar stiftade i demokratisk anda. Hämnd är en mänsklig känsla, ett behov som har sitt ursprung i det mörka. Hämnden är motsatsen till kärlek, motsatsen till förlåtelse. Hämnd föder krig, hämnd göder våld, hämnd söndrar människor och samhällen.

Att vi inte hittar i våra hjärtan att förlåta är en sak. Men att inte acceptera rättsväsendets straff utan ta saken i egna händer och hylla våld är inte rätt väg att gå. Anser du att lagarna är fel och straffen orättvisa, arbeta då för att ändra dem. Allt enligt demokratins spelregler. Utse inte dig själv eller andra till bödel utanför systemet om du inte i samma andetag också är beredd att acceptera kriminella mc-klubbar, gängbildningar och så kallade hederskulturer.

Tänk efter. Snälla.

2 reaktion på “Hämndens väsen

  1. Ingrid ek

    Usch ja!
    Men; svårt när majoriteten har önskemål om betydligt längre straff än lag/domstolsväsendet – hoppas de lyssnar in att det ligger bakom detta våld. Också svårt att bemästra de känslor av hemsk rädsla att gå sidan om en grym våldtäktsman som ju inte per automatik ändrat sig bara för att lagliga strafftiden är gången. Men som sagt våld föder våld.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *