Hälsning från mamma

Ta inget för givet”Och vem har sagt att just du kom till världen
för att få solsken och lycka på färden?

Ja, vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn,
höra böljornas brus och kunna sjunga!
Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn
och som fågeln på vågorna gunga. ”

Jag vaknade mitt i natten med denna sångtext ekandes i huvudet och med det sista samtalet med min mor längst fram i minnet. Hon dog i cancer, min mamma, för sex år sedan, 61 år gammal. Hon tyckte om de svenska visorna, Cornelis Vreeswijk och som här, Evert Taube. Hon kunde många av texterna, nynnade gärna med när de spelades på radion, och hon förde över dem till mig. Som kunskap, ett arv, glädje och nära, kära minnen. Jag har fortfarande svårt att höra dessa visor utan att få en klump i halsen, du borde ha fått dansa längre på jorden mamma.

Varför dök då detta upp i natt frågar jag, vad var det du ville säga mig? Jag behöver inte tänka så länge, för jag vet mamma. Jag vet vad du vill påminna mig om. Du smeker mig lite lätt över pannan såsom bara du gör, ler ömt med lite vemodig blick och säger i din tysta kommunikation; Therese, du förtjänar det bästa. Du kom till världen för solskenet och lyckan, tvivla aldrig på det. Lyckan finns där i dig, i alla de gåvor du fått med dig. Du har hörsel och syn, du hör vågorna och kan sjunga ikapp med dem. I tacksamheten över detta har du allt du behöver. Det faktum att du lever Therese, betyder att livets bästa meny står uppdukad för dig. Ta för dig av den. En dag är det för sent.

Tack mamma, tack för att du hörde av dig genom drömmarna. Tack för att du påminner mig, jag behöver bli påmind ibland. Om kärleken, glädjen, lyckan och själva livet. Det är så lätt, alldeles för lätt, att ta det för givet, livet. Men nu påminde du mig och jag kan påminna andra, den gåvan har jag också fått. Tack.

6 reaktion på “Hälsning från mamma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *